Szombaton törzsi gyűlésen járt a szerkesztőségünk. Több tízezer ember színes kavalkádja, egyes becslések szerint százezres lélekszámú embertömeg képviseltette magát a háromnapos rendezvény középső napján. Nagyon jól szervezett, nagyszabású, látványos programokkal tarkított szabadtéri program részesei lehettünk.

24 ország illetve tagköztársaság rokon népei is képviseltették magukat. Élő történelemórát láthattunk a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése kapcsán. A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával.

A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki már csütörtökön a Parlamentben hivatalosan fogadta a külföldi országok delegációját. Szombat délután a Küzdőtéren megrendezett seregszemle alkalmával a vendégeken kívül üdvözölte azokat a magyar képviselőket, tudósokat, régészeket, történészeket, akikben van elég bátorság ahhoz, hogy felismerjék és megismertessék a turáni népekkel közös értékeinket. Az Attila hun királlyal kapcsolatos hagyomány része a magyar kultúrának, a nemzeti önismeretnek. Ezt a tőkét kamatoztatni kell a diplomáciai, politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatainkban is. A kormány szándéka, hogy segítse az ilyen irányú kutatásokat.

Bíró András Zsolt főszervező, magyarságkutató, antropológus lelkesen köszöntötte az egész Kárpát-haza magyarjait. Hangsúlyozta, hogy történelmi pillanatot él át minden résztvevő, hiszen Attila és Árpád fejedelem szelleme is a turáni népek között van. Erre büszkének kell lenni és jó magyarnak, akiket az összefogás kell, hogy vezessen.

Ha valaki nem akart a rendezvény ilyen gondolati mélységeiben elmerülni és könnyedebb kikapcsolódásra vágyott, az kapkodhatta a fejét, annyi látnivaló adódott. Aki viszonylag korán helyet kapott a küzdőtér körül felállított vásznak alatt a raklapokból készült padokon, az le is cövekelt oda, mert egymás után pörögtek a programok, és kár lett volna lemaradni róluk. A lovasok versenye után solymászbemutatóban gyönyörködhetett a közönség, majd a Felföldi Baranta Együttes harci játékának bemutatóját tapsolhatta végig. A színpompás jelmezbe öltöztetett hagyományőrzők nagyon lelkesen küzdöttek.

A Kassai Lovasíjász Iskola két törzsének bemutatója is látványosra és izgalmasra sikerült. A lovasok vágtában lőtték ki a nyilaikat a célpontokra, félelmetesen jó volt a bemutatkozásuk. De még fokozni lehetett a hangulatot az újabb érdekes látnivalóval, mert a Siklósi trükklovasok bemutatója következett. Egy kicsit cirkuszi feelingje volt az embernek, de a produkció felsőfokú volt. Különösen, amikor Lezsák Levente kaszkadőr is feltűnt a produkcióban, ő aztán tényleg csodát művelt a lovon. Aztán még két gyönyörű szürke lovat is idomított, miközben bemutatta, hogy létezik barátság is ember és ló között, csak kérni és nem parancsolni vagy verni kell a pacit. Nagyon megható volt.

A bolgár hagyományőrző csoport harci bemutatója után következett a seregszemle, ahol egy látványos show műsornak minden kelléke, résztvevője jelen volt. Több mint száz ló, lovas és gyalogos hagyományőrző vonult be a küzdőtérre, ahová egyenként behozták a résztvevő nemzetek zászlait. A már említett megnyitó beszédek után egy ősi hagyományokon alapuló avatási szertartást láthattak a nézők, sámánokkal és harci dobokkal, akik felavatták a Kurultaj helyszínét és az életfát, rajta valamennyi ott lévő ország szalagjával. Ügyesen megkomponált esemény volt.

Aki nem ülte végig mindezt, az az Ősök sátrában Régészeti kiállítást tekinthetett meg, vagy előadásokat hallgathatott Magyarország történelmével kapcsolatban. A két színpad valamelyikén mindig voltak fellépők (táncosok, zenészek), akikben gyönyörködni lehetett, aztán ott volt a mérnöki precizitással felépített „vásárváros” azaz sátorváros nagyon mutatós népművészeti árukkal. Senki sem maradt éhen, mert hatalmas választék várta a vendégeket a sok egymás mellé állított étel-italos sátorban. Minden nagyon rendezett, jól megtervezett volt, hála a szervezőknek.

 

Még az esti program is bővelkedett izgalmakban és meglepetésekben: lovasbemutatók, íjászok, zenészek szórakoztatták a közönséget. Egyik legrangosabb magyar fellépő együttes a Kárpátia volt, ők büszkék voltak arra, hogy itt zenélhettek, hiszen ők is az ősi magyar kultúrát szólaltatják meg mondanivalójukban, dallamvilágukban. De előre mutató is a zenekar, hiszen – saját bevallásuk szerint – egészséges jövőképet mutat fel dalaiban a hallgatóság számára. Múlt és jövő találkozása, ez a Kárpátia, és ez volt a Kurultaj fesztivál második napja is. Nagyon érdekes volt.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások