Szappanos István festőművész-tanár már évek óta összehívja tanítványait Bükkzsércen egy jó kis családias hangulatú alkotótáborra. Így történt ez az elmúlt héten is.

Szappanos tanár úr édesapjától örökölte a bükki táj és a bükkzsérci emberek szeretetét. Nem volt nehéz beleszeretni ebbe a tájba, mert az Alföldön élő zajos városi élethez szokott embereknek a hegyek, az erdők, a patakok és a barátságos emberek fantasztikus élményt jelentenek.

Barátságos bükkzsérci fiatalokkal

Minden évben nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk ismerőseinkkel, akikkel jóízű esti beszélgetések során elevenítjük fel az elmúlt időszak történéseit, az előző évek alkotótáborainak közös élményeit. Az idei év alkotótábora minden tekintetben családias volt. Így szokott ez lenni, amikor régi ismerősök, barátok találkoznak. A beszélgetések ott folytatódnak, ahol egy évvel ezelőtt abbamaradtak.

Esti beszélgetés

A néhány együtt töltött nap során igyekeztünk minél több témát megörökíteni festményeinken. A technikák közül az akvarell volt a legnépszerűbb. De volt, aki olajjal, volt, aki pasztellel vagy diófapáccal dolgozott. Készítettünk tájképet, csendéletet egyaránt. De portrét is készíthettünk volna a Bükkzsércen élő, főleg idősebb emberekről, akik sokat mesélhetnének életükről, fiatal korukról.

Róza néni

A faluban még megtalálható jellegzetes, régi, tornácos parasztházakat is érdemes lenne megörökíteni. Számtalan téma kínálkozott, amit sajnos az idő rövidsége miatt csak fotón tudtunk rögzíteni. Majd a hosszú téli estéken jó festészeti téma lesz számunkra.

Az alkotótábor festmény-kiállítással egybekötött zenés nyáresti programmal zárult, melyet a Hun Fokos Szövetség Hagyományőrző Egyesület Bükkzsérci közösségének vezetői szerveztek. Rendhagyó volt a kiállítás, mivel a képeinket a közösségi emlékház udvarán, régi használati tárgyak közé illesztve tekinthették meg az érdeklődők. 

Képkiállítás a Közösségi Emlékház udvarán

A zenés nyári esten Magyar Gyula és Valyon Gergő népzenész muzsikált.A szervezők zsíros kenyérrel, pogácsával és nagyon finom helyi borral látták vendégül az érdeklődőket. Ismeretségek, barátságok alakultak. Megszületett az elhatározás is a jövőt illetően: Teremtsünk hagyományt! Zárjuk az alkotótábort minden évben hasonló zenés nyáresti programmal!

Köszönjük tanárunknak, hogy részt vehettünk a tábor munkájában! A nyáresti program szervezőinek pedig a színvonalas, tartalmas estét és a vendéglátást! Egy év múlva újra találkozunk!

Almási Zsuzsanna

akvarellfestő

2014. augusztus 12.

Hozzászólások