Európai bemutató körútjának első állomásán, Budapesten látható az ázsiai sztyeppék fejedelmeinek kincsestára. A szkíta fejedelmek gazdagságát a világ minden táján az egyiptomi fáraók gazdagságához hasonlítják.

Ki képes rá, hogy megértse az aranyba öntött mítoszokat? Ki képes 2500 évet visszatekinteni az időben, hogy az aranytárgyaikkal üzenő ősök szavát megértse?

A Kazahsztánból érkező kiállítási anyag alkotói azért választották Budapestet európai körútjuk első állomásának, mert az ottani emberek hétköznapi gondolkodásában, tudatában tényként létezik a pusztai népek közös múltja és élettörténete. A bemutatott kincsek bizonyítják a hatalmas erejű sztyeppei kultúra művészi alkotásainak tökélyét, máig utánozhatatlan egyediségét.

A kurgánoknak nevezett halomsírok mélyéről előkerült kincsek – melyek a magyarok őseinek üzenetét is évezredeken át őrizték a sztyeppe piramisainak mélyén – most aranypompával járják végig Európát.

A legendás restaurátorműhelynek, az “Ostrov Krym”-nek és Krym Altynbekov restaurátor-specialistának köszönhetően a bemutatott kincsek eredeti szépségükben csodálhatóak meg.

A kiállított arany ékszerek és tárgyak értéke 1,2 millió dollár. A szkíta ötvösök ékszerkészítési technológiája a mai napig megfejtetlen titok.

Az “Emberek Aranyban – fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból” kiállítás a VAM Design Center műemlékpincéjében (1061 Budapest, Király utca 26.) december 31-ig tekinthető meg.

Információk: www.emberekaranyban.hu

Forrás: OTS

2012. október 10.

Hozzászólások