A Budapesti Wagner-napok június 13. és 20. között e kettőt ötvözi: a fesztivál nemzetközi sztárénekesek közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével várja a nézőket a Müpa Home online közvetítéssorozat részeként.

budapesti wagner-napok

Wagner: Az istenek alkonya – MÜPA (fotó: Hirling Bálint)

Wagner művészetével találkozni mindig ünnepi élmény, akár a Müpa színpadán, akár otthonunk kényelmében történik.

budapesti wagner-napok

Fischer Ádám művészeti vezető és karmester (fotó: Csibi Szilvia)

Budapesti Wagner-napok

A fesztivált nyitó június 13-i koncert Wagner-varázs I. címmel a szerző alkotói terméséből válogat. A nürnbergi mesterdalnokok, a Lohengrin és a Trisztán és Izolda kerülnek terítékre a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek közreműködésével. A Wagner-napokat a Müpa égisze alatt hívta életre és kezdetek óta irányítja Fischer Ádám.

Két megunhatatlan szépségű kedvenc, A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya, valamint a Trisztán és Izolda két kultikus részlete mellett a Lohengrin teljes II. felvonása, valamint III. felvonásának 1. és 2. jelenete szólal meg a Wagner-napok nézői számára jól ismert, világhírű énekesek hangján.

Irene Theorin operaénekes (fotó: Chris Gloag)

A Lohengrin ártatlan lelkű hősnőjét, Elzát a német szoprán, Annette Dasch jeleníti meg, a sötét varázslónő, Ortrud a svéd Iréne Theorin hangján kel életre. Gonosz társát, Telramundot a lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny alakítja, míg Parsifal fia, a Grál lovag Lohengrin szólamát a dán tenor, Magnus Vigilius énekli.

Iréne Theorint ezen az estén nemcsak Ortrudként, de Izoldaként is hallhatjuk: a Müpa Ring-ciklusainak lelkesen csodált Brünnhildéje kölcsönzi orgánumát a zenedráma női főhősének is.

Michael Volle operaénekes (fotó: Carsten Sander)

A fesztivált az utóbbi években rendre visszatérő új szín ismét gazdagítja. Június 14-én a jeles német bariton, Michael Volle dalestjét hallhatják az érdeklődők. Az énekest, aki most Wagner és Liszt dalaiból válogat, korábban a berlini Akademie für Alte Musik kíséretével hallhatta a Müpa közönsége.

A nyitókoncert egyenrangú folytatását, amely ugyancsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán zajlik, június 16-án követhetik élőben a nézők. Az Wagner-varázs II. című koncerten a szerző két, merőben eltérő műfajú alkotásából látható összeállítás: A bolygó hollandi fontos pillanatai, valamint a Trisztán és Izolda II. felvonása hangzik el olyan énekesek tolmácsolásában, mint a szoprán Catherine Foster és Simone Schneider, a mezzoszoprán Schöck Atala, a tenor Gerhard Siegel és Corby Welch, a basszbariton Albert Dohmen és Tomasz Konieczny.

Fischer Ádám Wagner-vezénylésének költőisége, ereje, sodra a Müpában eddig egy-egy estén mindig egyetlen mű keretei között ragadta magával a hallgatót – a mostani Wagner-varázs hangversenyeken számos műben tehetünk kirándulást kalauzolásával.

A Budapesti Wagner-napok A nibelung gyűrűje 2019-ben átalakított koreográfiával és tizenhat órányi vadonatúj mozgóképes anyaggal felújított négy előadásával zárul. A Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott Ring felfrissített változatának HD minőségben rögzített felvételeit június 17. és 20. között első alkalommal közvetíti nyilvánosan a Müpa.

Az ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető, német nyelven zajló előadásokat magyar – illetve a Müpa angol nyelvű honlapján angol – feliratozással közvetíti a Müpa. Az intézmény célja, hogy a tavalyi, online zajló fesztiválhoz hasonlóan idén is új rajongókat szerezzen a páratlan budapesti Wagner-élménynek a világ minden pontjáról.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Budapesti Wagner-napok 2021
2021. június 13-20.
2021. június 13., 19:30 / Wagner-varázs I.
2021. június 14., 19:30 / Michael Volle dalestje
2021. június 16., 19:30 / Wagner-varázs II.
2021. június 17., 18:00 / A Rajna kincse
2021. június 18., 18:00 / A walkür
2021. június 19., 18:00 / Siegfried
2021. június 20., 18:00 / Istenek alkonya

Forrás: Müpa kommunikáció

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.