A Rolling Stone újságírónője két hónapot töltött azzal, hogy a fiatal terroristák családját és barátait interjúvolta, ennek a munkának az eredménye ez a nagy port kavaró címlap és a hozzá tartozó cikk. A „címlapfiú” fotója mellett olvasható a szöveg: „Hogyan hagyott cserben egy reményteljes fiatal diákot a családja, aki a radikális iszlámmal kapcsolatba kerülve valóságos szörnyeteggé vált.”

A népszerű magazin talán soha nem váltott ki még ilyen heves vitákat és érzelmeket. Az interneten tízezrek szólaltak meg a különböző közösségi oldalakon: az újság bojkottálására szólították fel az olvasókat, sokan pedig azzal fenyegetőztek, hogy lemondják az előfizetésüket.

A magazint a terrorizmus dicsőítésével vádolták, és azzal, hogy a címlapfotójuk inkább egy rocksztárra hasonlít, mint egy terroristára. Sokaknak egy régebbi Rolling Stone számot juttatott eszébe, amin annak idején a The Doors énekese, Jim Morrison szerepelt. A kommentelők és a panaszlevelek írói úgy találták, hogy a címlap ízléstelen és offenzív, és inkább az áldozatokról és a hős rendőrökről kellene megemlékezni rajta, mintsem a sok szenvedést okozó terroristáról.

A Rolling Stone kiadott egy némileg közhelyes nyilatkozatot. Lefordítva körülbelül annyi, hogy mivel Tsarnaev fiatal, és az olvasóik nagy részével egykorú, így még fontosabb, hogy megvizsgálják, mennyire komplex ez az egész ügy, és megérthessék, hogyan történhetett meg egy ilyen szörnyű tragédia. Hozzátették azt is, hogy ez az írás semmiben sem tér el az újságírás hagyományaitól, a magazin most is, ahogy az elmúlt évtizedek során mindig, csupán a feladatát végzi: azaz feldolgozza a legfontosabb politikai és kulturális eseményeket. Természetesen a szerkesztők azt is megjegyezték, hogy gondolataik és imáik az áldozatokkal és családjaikkal vannak, de úgy tűnik, hogy ennyi nem volt elég az olvasóknak, mert a felháborodás mértéke ezután sem csökkent.

Hogy mennyire volt ízléstelen egy terroristából címlapfiút csinálni, vagy esetleg még túl korai volt egy ilyen anyag lehozása, azt mindenki eldöntheti maga. A főszerkesztő mindenesetre nem gondolta meg magát: azt nyilatkozta, hogy kiáll a címlap és a cikk mellett.


Weninger Andrea


 

Hozzászólások