Az idén 20 éves Fonó ünnepi sorozatában szeptember 19-én  a legjobbakból válogatnak.

Theodosii.spassov

Theodosii Spassov

 

A jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos, Borbély Mihály és kvartettje ad koncertet egy különleges vendéggel: a bolgár kaval világszerte elismert virtuóza, Teodoszii Spassov muzsikál velük együtt. A remek művészek közös játéka már a pár éve megjelent közös lemezükön (Balkán Jazz Project, 2011, Fonó) is bizonyította, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. Teodoszii Spassov  sokat tett a hangszer hagyományainak megőrzéséért és annak megújításáért egyaránt. Számos díj kitüntetettje.

zurosbanda-31

Ugyanezen az estén megismerhetjük a balkáni zenei hagyományokhoz szintén erősen kötődő, két éve alakult dinamikus és magával ragadó Zűrös Banda zenéjét is. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott, a banda alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért. Muzsikájukban a román, magyar, makedón, cigány, szerb zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magában foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi. Lemezük szeptember elején jelenik meg a Fonónál.

 

Balkáni és magyar zene határok nélkül 

Egy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei “supergroup”-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért. Első lemezük most a Fonó kiadásában jelenik meg.

CD_borito_stanc.indd

Básits Branka – ének, Lang János – hegedű, Bede Péter – szaxofon, tárogató, Varga Kornél – gitárok, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos – dob, ütőhangszerek, Balogh Kálmán – cimbalom (track 04)

Forrás: Fonó Budai Zeneház

Hozzászólások