Az ún. alaszkai ABC szigetek (Admiralty, Baranof és Chicagof) barnamedvéi rejtély elé állították a kutatókat, ugyanis a DNS összehasonlítás azt mutatta, hogy a barnamedvék a jegesmedvék ősei. A szigeti medvéknél mégis olyan utalásokat találtak, melyek szerint azok részben jegesmedvéktől származnak. Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálni véli a probléma megoldását.

                                                     

A vizsgálatok során a szaporodást meghatározó X kromoszóma esetében találtak jelentős egyezést a jegesmedvék és a szigeti barnamedvék között. A feltételezések szerint a 10 000 évvel ezelőtt a régióban uralkodó enyhébb klíma ad magyarázatot a rokonságra.

A jegesmedvék élőhelyének határa akkoriban valamivel délebbre feküdt, mint ma. A jég észak felé húzódott vissza, az állatok egy része azonban a jégmentessé vált szigeteken maradhatott. A jég eltűnésével az ABC szigetek a barnamedvék számára is lakhatóvá váltak. Ezt követően valószínűleg barnamedve hímek párosodtak jegesmedve nőstényekkel. Ez magyarázza meg, hogy a nyomokat elsősorban az X kromoszómák hordozzák.

                                                      

Az új felismerés kizárólag az ABC szigetekre vonatkozik. A kutatók számára a másik lényeges kérdés az, hogy a sarkvidéki jegesmedvék és a barnamedvék fejlődése mikor tért el egymástól. A legfrissebb 2012. évi eredmények szerint ez mintegy 600 000 évvel ezelőtt történt meg.

Forrás: www.spiegel.de

2013. március 26.

Hozzászólások