Berecz András Karácsonyi pásztortánc című estje a pásztorkultúrát, annak zenés, táncos – és a Kossuth-díjas művésztől, a nemzet mesélőjétől megszokott – mesés arcát, valamint Kodály kórusműveit állítja a középpontba december 9-én a Müpában a világhírű Nyíregyházi Cantemus kórussal.

 Az előadás egyben tiszteletadás Ugrin Gábor karnagy emléke előtt, akivel a mesemondó éppen húsz évvel ezelőtt járta az országot közös Kodály-műsorukkal. Mint mondta, a mostani adventi esttel a 2013-ban elhunyt énektanár és karnagy, barátja életműve előtt is tiszteleg.

“A magyar néphagyomány szerint az újszülött Megváltónak nemcsak a három király, hanem a pásztorok is ajándékot vittek. Egymást ébresztve, hatalmas “glóriaszóra”, egymást taszigálva, csupa csetlés-botlással, vidám ügyetlenségben, szép jövőt remélve, erős várakozásban. Kinek mije volt, azt vitt. Ez báránykát, a másik sajtocskát. Egynek azonban semmije nem volt, ő fergeteges, porverő tánccal mutatkozott be a kis Jézusnak. Ez nem volt feltétlen illő ajándék, mégis őszinte, szinte gyermeki gesztus, a pásztorok megszentelt bárdolatlansága, üdvös faragatlansága, amikor a lélek annyira ki van tárva, hogy ott jólneveltségnek már nyoma sincs. Az advent egyik főszereplője a pásztorság, amely a csillagot ismeri, alvás helyett éber és megváltóra érzékeny. A műsorral az a célom, hogy egy kicsit közel hajolhassunk ehhez a különleges, alig ismert pásztorvilághoz. Ezen az estén Kodály Zoltán kórusműveivel, pásztorok zenéjével, meséivel, táncaival indulunk útra, hogy Betlehem pusztájában feltaláljuk a kisded Jézust.” (Berecz András)

berecz_andras

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása: új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesíti, hanem mindig keres újakat is. Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Pályája kezdetén Berecz András csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtő utakon. Az Ökrös és az Egyszólam Együttes énekeseként vált népszerűvé, de mesemondóként nem kevésbé csodálják – akként különösen legendás.

Művészetek Palotája, 2014. december 9. (kedd) 19.30 óra

Forrás: Fonó Budai Zeneház sajtóközleménye

 

Hozzászólások