Különleges lekvárfőző bemutatót rendeznek szombaton a kecskeméti piacon. Szeptember 17-én, szombaton 6-tól 12 óráig a Kecskeméti Piaccsarnok szabadtéri részén – a díszkút mellett – mutatja be a lekvár készítésének fortélyait Bánfi Zoltán.

 

lekvar01

 

Mindeközben hasznos tanácsokkal várja a házasszonyokat és az érdeklődőket: Hogyan lehet tartósítószer és adalékanyagok nélkül egészséges, cukor nélküli diabetikus lekvárt készíteni?

Nem mindennapi dolog, hogy egy férfiember olyan fortélyra adja a fejét, melyet inkább a háziasszonyokhoz köt a képzeletünk. A szombati eseményen Bánfi Zoltán a szezonnak megfelelő szilvalekvárt főz majd, melyet közben kérdezni, kóstolni és vásárolni is lehet a lekvárfőző mestertől. Így mesélt arról, miért kezdett lekvár főzésébe:

 

lekvar02

 

– Nagykőrösön élek, ott termesztek kis területen gyümölcsöt a mai napig. A gyalázatos átvételi árak miatt hét esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a termelés költségeit sem fedező felvásárlók miatt inkább lekvárt főzök a termésből. Annyiban persze szerencsés voltam, hogy családi örökségből voltak ehhez eszközeim, így nekifoghattam a lekvár készítésének. A hagyományokat követve kezdtem neki a lekvárfőzésnek, és bár nem a nagymama lekvárja, amit árusítok, de ugyanazzal az alázattal, türelemmel és odaadással készítem el, mint a nagyszüleim.

– A legfontosabb, hogy törekszem a természetességre a lekvár főzésében. Szabadban, fedett szín alatt, rézüstökben, 8-9 órán át főzzük a szilvalekvárt, és a dédi régi receptje alapján fűszerezem. Ez azt jelenti, hogy szegfűszeget és fahéjat használok az ízesítéshez, és minden üstbe pár babérlevelet is teszek. Tartósítószert és cukrot az általam főzött lekvár nem tartalmaz.

 

lekvar03

 

– A szezonban ugyancsak készíthető birssajtot hasonló türelemmel kell előállítani, de azt cukor nélkül nem lehet kifőzni. Diabetikus ügyfeleim kérésére ezt esetleg cukorpótlóval is el szoktam készíteni. Szintén megrendelésre keverek szilvalekvárt mákkal – ez a hölgyek részére csontritkulás ellen hasznos. A mögöttem hagyott évek meghozták a szakmai elismerést is, de számomra nem a Veszprémi fesztivál II. helyezése vagy az Egri Érsekségi Kertben megtartott Noszvaji mesterek és háziasszonyok lekvárfőző versenyén elért II. hely az igazi büszkeség, hanem az, hogy Győrtől Nyíregyházáig, Budapesttől Szegedig szerte az országban rendelnek tőlem szilvalekvárt.

A Piaccsarnok a jövőben is szeretné támogatni a helyi élelmiszeripari kisvállalkozókat, és előzetes egyeztetés után kész helyet biztosítani minden olyan kezdeményezésnek, amely példa értékű lehet mások számára is. Ezért szívesen fogadnak bárkit, aki a nyilvánosság előtt is bemutatná mesterfogásait, és ezáltal tippeket adna arra, hogyan ápolhatjuk a mában is hagyományainkat.

 

 

Hozzászólások