Kolev András – Dr. Lelkes Miklós Zsolt: Az Osztrák-Magyar Monarchia ízeiből. Underground Könyvkiadó, 2015.

“Aki az egykori Osztrák-Magyar Monarchia, e dualista állam, valójában nagy, különös, sokféle népet magába foglaló birodalom történelmét lapozgatja, elámulhat e korszak gazdasági és szellemi fejlődésén, a kultúrák egymásra hatásán, az életmódbeli változásokon.

a monarchia izei

Sokan, valamilyen mértékben, a mai Európai Unió korai elődjét látják a Monarchiában, amelynek határain belül állampolgárai szabadon utazhattak, a tőke és a munkaerő szabad áramlása biztosított volt, és közös volt a fizetőeszköz is. Annak ellenére, hogy utóbbi vélekedést illetően se nem célunk, se nem kompetenciánk állást foglalni, úgy gondoljuk: az Osztrák-Magyar Monarchia közel negyven éves fennállása időszakának eredményeiből és problémáiból, tapasztalataiból az Európai Unió vezetése sokat tanulhatna.” – olvasható a könyv előszavában.

Bár a könyv ételekről szól, 16 nemzetiség összesen 77 híressé vált ételét mutatja be, érződik belőle az is, hogy a szerzők nem csupán a jól elkészített, finom ételek rajongói, hanem érdeklődésük kiterjed a történelemre és a szépirodalomra is. A benne levő receptek mellé fűzött tanácsok nem egy esetben más, hasonló ételek elkészítésénél szintén hasznosíthatóak.

A szerzők szeretnék, ha az egykori Monarchia mai népei megértéssel néznének közös múltjukra, történelmükre, és többször találkoznának egymással megterített fehér asztalnál, békességben..

A könyv megrendelhető az Underground Kiadó webshopjában.

Hozzászólások