A nyári forróságot magunk mögött hagyva egyre többször érezzük a késztetést, hogy eltöltsünk egy kis időt a kertben. A bágyatag napsugarak fényében szívesen kertészkedünk: ültetünk virágot, metsszük a fákat, és közben élvezzük az őszi avar finom illatát. Így kötve össze a kellemeset a hasznossal, vagyis a szabadban töltött időt az elengedhetetlen kerti munkák elvégzésével. Az őszi kertrendezés 7 legfontosabb lépése…

Az első lépés a takarítás

Mielőtt bárminek is nekifognál a kertben, előbb érdemes feltakarítanod a lehullott leveleket és ágakat, kiszedni a gazokat és az elszáradt növényeket a földből. Ha a talaj tiszta és rendezett, jöhet a következő feladat.

A második lépés a talajjavítás

Itt a remek alkalom a vérfrissítésre. Fontos, hogy időnként gazdagabbá tedd a talajt, ha szeretnéd, hogy a virágok és a kerti finomságok jövőre is sziporkázzanak. Erre kiváló megoldás egy jó minőségű komposzt. Ha van komposztálód, akkor itt az idő felhasználni az eddig gondosan gyűjtögetett anyagot. Ha nincs, akkor irány egy faiskola vagy egy kertészet!

A harmadik lépés a dugványozás

A tavaszi virágokat, mint a tulipán, a nárcisz vagy a hóvirág, még az első fagyok előtt duggasd el. Így tavasszal izgatottan várhatod, mikor borulnak virágba. Az első melegebb napsugarak alkalmával pedig ki is ülhetsz a kertbe egy csésze forró teával, hogy gyönyörködhess bennük.

A negyedik lépés a szaporítás

Bizony az évelő növényekkel is lesz épp elég munkád. Szaporítsd őket tőosztással, vagy adott esetben vágd vissza. Érdemes ezt a feladatot is a kertrendezés részévé tenni, mert így a növénynek lesz épp elég ideje, hogy új hajtásokat hozzon.

Az ötödik lépés a gyeprendezés

A virágok és növények mellett a gyepről se feledkezz meg! Hiszen azt szeretnéd, hogy a kerted és az udvarod tavasszal is gyönyörűen zöldelljen, nem igaz? Akkor mindenképp szánj időt a talaj átlevegőztetésére és a trágyázásra is. Itt-ott kiégette a nap a füvet? Nem gond! Szórd be az érintett területet fűmaggal, a többi melót az őszi esőzések elvégzik.

A hatodik lépés a zöldségek elvetése

A fokhagyma, a zeller, a sárgarépa, a brokkoli, a kelkáposzta és a petrezselyem olyan zöldségek, amelyeket ősszel kell elvetned. Tavasszal pedig élvezheted a saját termések ízét és zamatát.

A hetedik lépés a betakarítás

Ha mindennel végeztél, jöhet a betakarítás. Szedd le az összes érett zöldséget és gyümölcsöt a kertben, majd tervezd meg a menüt. A szilvából és az almából például készíthetsz nagyon finom, fűszernövényekkel ízesített lekvárt, a birsalmából lehet kompót, a maradék paprikatermésből pedig lecsó.

Úgy érzed, belejöttél a rendezésbe, átalakításba? Akkor szánj időt az otthonod felfrissítésére is!

 

 

Hozzászólások