A Magyar Origami Kör 1988 januárjában alakult meg Kecskeméten Kricskovics Zsuzsanna animációs művész vezetésével. A Kör célja az volt, hogy minél több emberrel megismertesse az origamit, elsajátíttassa a tanítókkal, óvónőkkel, szülőkkel az alapokat, hogy aztán ők továbbadhassák tudásukat.

Az elmúlt 30 évben nem csak a pedagógiában, rehabilitációban nyerte el megfelelő helyét a hajtogatás, hanem kialakult egy művészeti alkotásokat létrehozó csoport is, a Magyar Origami Kör művészeti szekciója.

AZ ORIGAMI CSODÁLATOS VILÁGA vándorkiállítás bepillantást enged a papírhajtogatás sokszínűségébe. A látogatók megismerkedhetnek az origami rövid történetével, a ghian-zhi technikával, a kuszudamákkal, a tesszalációval, a papírfajtákkal. A művészeti szekció tagjai mellett bemutatkoznak a legtehetségesebb hazai origamisok. A kiállításon különleges alapanyagokból készült origami alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők. A kartonhajtogatás, vizes-technika, textil origami és fémhajtás teszi különlegessé a tárlatot. A bemutatott alkotások nagy része az alkotók saját ötletei alapján készültek.

Zsebe József (MOK Művészeti Szekció)

Az ország nemzetközileg elismert origami művésze. A 2016-os Tajvani Origami Világkiállítás meghívott kiállítója volt. Munkáira a letisztult vonalvezetés jellemző. Kreatív kartonból és nehéz akvarell papírból vizes technikával hajtogat, valamint kifejlesztette a fémhajtogatás technikáját.

Budai Péter (MOK Művészeti Szekció)

10 évesen hajtogatta első saját origami alkotását. Több könyve jelent meg kül- és belföldön egyaránt. Rendszeres meghívott vendége volt nemzetközi origami találkozóknak.

Sebők Zsolt (MOK Művészeti Szekció)

Egyedi, saját stílusa miatt egyértelműen felismerhetők az általa készített hajtogatások. Munkáira jellemző a színes papír használata. Többrétegű, fémfóliás papírból hajtogat, aminek segítségével szoborszerűen tudja elkészíteni a figuráit.

Horváth Hella (MOK Művészeti Szekció)

A hazai tesszalációs hajtogatás mestere. Több belsőépítészeti pályázatot nyert hajtogatott lámpabúráival, melyek az itt kiállított képek továbbgondolásai.

Pelle János – arckép

Az egy papírból készített arc alapja a tesszalációs alaphajtás, melyet a művész különböző módon húzott ki a térbe. Ezek a kitüremkedő, kisimult lapok formázzák meg az emberi arcot.

Molnár László – ghian-zhi technika

Az egyik legismertebb új origami technika képviselője, amit az tesz különlegessé, hogy ő a kiürült teatasakot hajtogatja meg és építi össze különböző kiállítási darabokká.

A 2013-ban Pécsett elindított vándorkiállítás eddig több mint 40 városban mutatkozott be. A Kecskeméten 2018. január 19-én megnyíló kiállítás a Magyar Origami Kör 30. születésnapja alkalmából különleges szerepet játszik. A kiállítást Kricskovics Zsuzsanna, a Magyar Origami Kör alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke nyitja meg. A kör tagjai és a megnyitón résztvevő érdeklődők a helyszínen hajtogatott közös kiállítási darab elkészítésében vehetnek rész.

Helyszín: Tudomány és Művészetek Háza (Kecskemét, Rákóczi u. 2.)
Időpont: 2018. január 19., péntek 16.00 óra
Megtekinthető: 2018. február 20-ig, az intézmény nyitvatartási idejében

 

A kiállítással kapcsolatos információk kérhetők: Wogerné Sági Judit – a MOK elnöke
Magyar Origami Kör, 7633 Pécs Szigeti út 71. Telefon: +36309013254 – sagi.judit@ori-gami.hu

 

 

Hozzászólások