A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében „Az omnibuszok világától a 291-es buszig – Zugliget közlekedéstörténete” címmel 2018. június 5-én nyílt új időszaki kiállítás a Lóvasút Kulturális Rendezvény Központban. A tárlatban most először látható számtalan régi fotó és eredeti tárgy. 

Az autentikus helyszínen, a tavaly megnyílt Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban, az egykori lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében megnyílt kiállításon a XII. kerület, szorosabban Zugliget közlekedéstörténete elevenedik meg térképeken, archív fényképeken, járműmodelleken és eredeti tárgyakon keresztül. A XIX. században Budán erre közlekedett elsőként omnibusz, majd lóvasút azzal a céllal, hogy a kirándulók a városból gyorsabban és kényelmesen kiérhessenek a szabadba. A technikai fejlődés eredményeként a századfordulón már villamossal lehetett ide utazni.

A környéken működik 1874 óta Európa harmadik fogaskerekű vasútja, 1949-től a Gyermekvasút (korábban Úttörővasút), valamint a volt villamosvégállomástól a János-hegyre tartó Libegő. Az 1970-es években megszüntetett villamos helyett a Moszkva tértől Zugligetbe trolibusz járatokat terveztek, azonban maradt a villamospótló, majd állandó jellegű – napjainkban mind sűrűbb – autóbusz. Ezt a másfél évszázadot mutatja be a Közlekedési Múzeum és a Hegyvidék Helytörténeti Gyűjteményének közös kiállítása.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban (1121 Budapest, Zugligeti út 64).

Bővebb információ:

A Hegyvidék Helytörténeti Gyűjtemény weboldala
A Közlekedési Múzeum weboldala

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum