Az eszményi férj – An Ideal Husband – Filmajánló. Vannak elképzelések, ideálok az életről, párválasztásról, ami aztán változhat, vagy éppen nem úgy válik valóra, mint azt szerettük, gondoltuk volna. Milyen is lehet a megfelelő, makulátlan férj, feleség? 

“Az ember nem érezheti magát kényelmesen saját önbecsülése nélkül.” (Mark Twain)

Oscar Wilde (eredeti nevén Fingal O’Flahertie Wills) (Dublin, 1854. október 16. – Párizs, 1900. november 30.) ír költő, író, drámaíró színjátékának filmes adaptációja talán megadja erre a választ. Ha van másfél óránk arra, amit igazán kellemesen, könnyedén szeretnénk eltölteni, akkor Az eszményi férj című angol romantikus filmet nézzük meg. Minden percét lehet élvezni, ami nem csupán a kiváló szereplőgárdának (Cate Blanchett, Minnie Driver, Rupert Everett, Julianne Moore , Jeremy Northam, John Wood …) köszönhető, hiszen mondanivalója jelen korunkra is vonatkozik.

Láthatjuk a szereplők jellembeli fejlődését, a párbeszédek pedig egyszerűen lenyűgözőek. Olyan szófordulatokkal, bájos modorban lehet zsarolni, fenyegetni, ami derültséget okoz ugyan, mégis a cselekményt bontja ki előttünk. (Arthur és az édesapja, Mrs. Cheveley és Arthur,…). Az elrejtett, de mégis kimondott szerelmi kacérkodás Arthur és Mabel között más szintre emeli az udvarlás hétköznapiságát.

Oliver Parker (London, 1960. szeptember 6.) Angol rendező. Legismertebb filmjei a Johnny English újratöltve, a Dorian Gray. Oscar Wilde több művét is megfilmesítette. Kiváló rendezésében pörögnek előttünk az események.

Az eszményi férj – An Ideal Husband
A sármos Lord Arthur Goring kiváló parti, de apja minden erőszakossága ellenére sem hajlandó házasodni, eltökélt nőcsábász és megszállott agglegény hírében áll. Barátja, Sir Robert Chiltern sikeres politikus, szerető testvér és tökéletes férj. Amikor Mrs. Cheveley, a gyönyörű és észvesztően veszélyes hölgy a városba érkezik, és egy régi ügy kapcsán megzsarolja Sir Robert-et, a két barát élete felbolydul. A politikus egyszerre mindent elveszíthet: feleséget, karriert, így a legjobb barátjához fordul segítségért. A legendásan komolytalan Lord Arthur most bátor magatartásával küzd barátja jó hírnevéért, ellenáll a gyönyörű kísértő hölgynek, mi több, még Sir Robert eszes húga, Mabel is olyan érzéseket vált ki belőle, melyek igencsak hasonlítanak egy házasulandó szerelmes ifjú lelki tüneteihez. A hazugságok és magyarázatok szövevényes hálójában kiderül, hogy valójában ki is, vagy ki lesz az eszményi férj.

Minnie Driver angol színésznő, énekesnő mellékszereplőként tűnik fel a filmben, mégis maradandó élmény nyújt számunkra. Eredeti neve: Amelia Fiona J. Driver (London, Anglia, 1970. január 31. –)

Londonban született, korai gyermekkorának nagy részét Barbados-ban töltötte, amíg a szülei el nem váltak, s őt Angliába küldték vissza a bentlakásos iskolába. Tinédzserként énekelt és gitározott London jazzklubjaiban, miközben a Webber-Douglas Akadémia Dramatikus Művészeti Színházában szerezte drámai diplomáját. Mire elérte a 20-as éveket, rendszeresen fellépett a brit televízióban, miközben énekelt a Puff, Rocks és Brown jazz-csoportokkal.

Első főszerepét 1995-ben kapta a Circle of Friends című filmben, ahol Chris O’Donellel játszott, és ahol némi elismertségre tehetett szert. Ezután mellékszereplőként tűnt fel számos filmben (többek között: GoldenEye (1995), Sleepers (1996), Grosse Pointe Blank (1997), epizódszerepben tűnt fel televíziós sorozatokban és TV-filmekben, valamint a hangját kölcsönözte egy animációs film (Mononoke-hime) egyik szereplőjének, Lady Eboshinak.

1997-ben mellékszerepet kapott Matt Damon oldalán a Good Will Hunting című Oscar-díjas filmben. Alakításáért Oscar- és Screen Actors Guild Award-díjra jelölték. Újabb kisebb szerepek következtek (Hard Rain, The Governess, At Sachem Farm, Tarzan), a hangját kölcsönözte a South Park: Bigger, Longer & Uncut animációs filmjében feltűnő Brooke Shields-nek, valamint az ő hangját hallhattuk a Trespasser nevű videójátékban is. 2018-ban a Spinning Man című filmben játszott.

Már a bentlakásos iskolában foglalkozott zenével, ahol bátorították arra, hogy énekeljen, dalokat írjon, és adja is elő őket. 19 évesen lemezszerződést kapott – akkoriban a Milo Roth Band nevű zenekarban énekelt. 2001-ben szerződést kötött az EMI és a Rounder Records lemezcégekkel, és fellépett a SXSW zenei fesztiválon. 2004-ben megjelent az első albuma, az Everything I’ve Got in My Pocket, amelynek címadó dala a 34. helyre került a brit listákon, az “Invisible Girl” pedig a 68. helyig jutott.

Ezután a Finn Brothers előzenekaraként lépett fel a turnéjuk brit állomásain. 2007-ben elkészítette a második lemezét, a Seastories-t. 2014-ben megjelent a harmadik albuma, amely az Ask Me To Dance címet kapta – a dalok között szerepel olyan, amit Elliott Smith, Neil Young és a The Killers készített. Korábban Matt Damonnel randevúzott, később pedig Josh Brolinnal járt jegyben.

2008 szeptemberében megszületett a kisfia. Az apa személyét csak később hozta nyilvánosságra: a producer, Tim Lea. Egyedül neveli a gyermekét. Ellen Show egyik adásában “lecsúnyázta” a gyermekét, amit nem igazán vettek jó néven a rajongói. A szépség azonban érdekes dolog, hiszen nem minden esetben a külsőn alapszik. Sok olyan sztár van, aki nem kimondottan “sztár alkat”, és mégis olyan tehetséggel, karizmával, kitartással rendelkezik, amely beírja a nevét a filmtörténelembe.

Minnie Driver hivatalos oldala

A film ITT megtekinthető. 

 

 

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások