186 éve – 1829. február 26-án – született Levi Strauss, a világ egyik legismertebb ruhadarabjának, a farmernek a kitalálója-névadója.

farmer-nadrag

A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben voltam tinédzser. Az akkori időkben tiltott ruhadarab volt ám a farmernadrág, hiszen nyugatról származott.
De ami tilos volt, azt akarta már akkor is leginkább a tinédzser.

Az “Ecserin“, leánykori nevén a “Tangón” lehetett csak kapni méregdrágán. Így sokáig nekem nem is volt farmerem, míg nem az egyik amerikás rokonunk küldött egyet, s „jó érzékkel” olyat, ami az öcsémre nagy, rám meg kicsi volt. Olyan fogyókúrába kezdtem egyszeriben, hogy másfél hét alatt belefogytam a nadrágba. A gyomrom azóta sem heverte ki ezt a kúrát, de a nadrág akkor az enyém lett.

Akkor még nem tudtam azt, hogy a farmernadrág amerikai megjelenése előtt 22 évvel, Magyarországon már sorozatban gyártottak olyan nadrágot, amely a mai értelemben vett farmernadrághoz hasonló volt. 1848-ban olasz szövőmesterek a szegedi várban vitorlavásznat gyártottak, amit kékre festettek, és ebből varrtak erős nadrágot a katonáknak.

Closeup_of_copper_rivet_on_jeans

 

S a tények a Levi’s-ről:

„A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg. Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. A nadrágnak a munkások körében olyan nagy sikere volt, hogy egyre több megrendelést kapott rá. Készítésükhöz fehér vitorlavászon-szövetet és kék színű erős vásznat használt, ezeket mindig Strausstól szerezte be. A sikeren felbuzdulva Davis San Franciscóba költözött, társult Strauss-szal és 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a zsebek szegecses megerősítésére. A kereslet főleg a kék nadrágok iránt mutatkozott, így ez terjedt el „Levi’s” néven. Kezdetben Straussék Európából vásárolták a szövetet, később egy amerikai gyár, az Amoskeag volt az állandó szállítójuk.” (Forrás: Wikipédia)

 

Levi's_506_label

Amikor én fiatal voltam, akkor az volt a városi legenda mifelénk a farmer anyagát illetően, hogy az aranyásás időszakát követően, amikor már elmúlt az aranyláz, a nyakán maradt Levi-nek a sok sátorvászon, s abból kezdett el nadrágokat varrni. Majd az indiánok festékével, az indigóval festették kékre.

Jeans_1

 

A szövetről:
A nadrágok később „denim”-nek nevezett anyagát már a 16. században is ismerték Európában. Franciaországban, Nîmes városában „serge de Nîmes” (ejtsd: szerzs dö nim) néven gyártották és Angliában is ismert volt ezen a néven. Minden bizonnyal ebből ered a nadrághoz használt szövet elnevezése. Ez eredetileg nyersfehér fonalakból készült sűrű szövésű, sávolykötésű szövet volt, amit utólag színeztek. A Levi Strauss által kezdetben használt denim barna színű volt, csak később tért át a kékre. Egy másik szövet, amit Levi Strauss a nadrágokhoz használt, az olaszországi Chieriben készült és a genovai  kikötőben tették hajóra, hogy Amerikába szállítsák. A feltételezések szerint e kikötőváros nevének eltorzult formája a „jean”. A denimből erősebb, tartósabb, az egyszínű jeanből olcsóbb munkaruhákat készítettek. Később a jean vesztett népszerűségéből, de neve átszállt a kék denimből készült termékekre is („blue jeans”, azaz kék jeans formában.

(Forrás: Wikipédia)

 

 

200px-Trapper_plakát

Nem csak az olajválság, a farmer-divat is lassacskán „begyűrűzött” hozzánk  és az 1970-es évek végén a hazai textiliparban is megindultak a kísérletek a farmerszövet gyártására. Először a Kenderfonó és Szövőipari Vállalat szegedi gyárában (lám megint Szegeden) kísérleteztek vele, de sikertelenül. Végül a Buda-Flax Lenfonó és Szövőipari Vállalat budakalászi gyárában indult be 1978-ban a gyártás. Egy névpályázat kiírása után a „Trapper” nevet választották. Majd 1981-ben a Buda-Flax megvásárolta a Lee Cooper cég gyártási licencét és annak alapján folytatta a gyártást – akkor már nem Trapper –, hanem Lee Cooper néven.

Jeansjacka_GulBlå

Aztán 1977-ben a Levi Strauss megérkezett Marcaliba, majd 1989-ben átköltözött Kiskunhalasra, átadva helyét a Mustang Jeans-nek, amely 2008-ig működött ott. 2009-ben pedig a Levi’s is megszűnt Kiskunhalason.

jeans

Ma már külföldi anyagokból ugyan, de számtalan kisvállalkozás varr ilyen-olyan márkás és márkátlan farmert kis hazánkban is.

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások