Ezen a napon a család általában együtt van, és az édesapák, nagyapák ajándékot kapnak. Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból ered a 20. század elejéről. Egy bizonyos William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét, mert a felesége meghalt. Egyik felnőttkorba lépett lánya, aki nagyon hálás volt édesapjának az áldozatáért, kitalálta, hogy az anyák napja mintájára szép lenne az édesapákat is köszönteni és misét mondani értük. Ez meg is történt 1909. június harmadik vasárnapján, és azóta elterjedt a szokás nemcsak egész Amerikában, de Európa és Ázsia országaiban is.  Bár az ünnep a különböző országokban valójában más és más időpontokra tevődik.

Magyarországon a katolikus egyház ezt az ünnepet Szent Józsefhez, Jézus nevelőapjához kapcsolja, akinek március 19-én van a névnapja.

Csak 1994 óta válik egyre népszerűbbé nálunk is a júniusi időpont az édesapák, nagypapák, nagybácsik, nevelőapák megünneplésére. Fontos ez azért is, hogy a mai zűrzavaros világban a család válsága közepette rámutassunk az apa pótolhatatlan szerepére a családokban.

Weninger Endréné