Árusportrék a kecskeméti piacról: Gúth Zoltán és Gúth-Oláh Anita –  A Farm-Food Kft. üzemeltetői, a Gúth házaspár, hús- és hentesáru kiskereskedelmüket 2011 óta működtetik Kecskeméten a Budai utcai piaccsarnokban. Tevékenységi körüket tekintve kizárólag baromfi termékekkel foglalkoznak.

Egy meglévő üzletet vettek át, amely ugyanezzel a termékkörrel foglalkozott. Minek köszönhető, hogy tovább vitte ezt a vonalat a Gúth házaspár?

Ha lehet így kifejezni magam, egy „gyermekkori betegségnek” köszönhetően – meséli Gúth Zoltán -, ugyanis a szüleim a Kecskeméti Baromfifeldolgozó Vállalatnál dolgoztak, így nyaranta én is sok időt töltöttem a munkahelyükön. Valószínűleg ez is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy megragadtuk a kínálkozó lehetőséget, és kivettük ezt az üzletet a piacon, amikor tudomásunkra jutott, hogy bérelhetővé vált.

Mennyiben változott az üzlet profilja az elődjéhez képest?

Igyekeztünk a választékot megtartani, mivel egy az üzleten végignyúló, kilencméteres pultról beszélünk, ami nem csekély árumennyiséget igényel. A profil is megmaradt, hiszen a Farm-Food Kft. házi jellegű baromfibolt, ami esetünkben annyit jelent, hogy próbáljuk kiválasztani a legjobb minőséget, majd azokat megrendelni a beszállítóktól. Kis, családi vágóhidakról beszélünk, ahol még „hozzányúlnak kézzel” az állatokhoz. Ezért is kapta az üzlet a találó elnevezést: „Házi jellegű baromfi bolt”.

Egyébként amikor 2011-ben átvettük az üzletet, nagyon kezdetleges állapotban találtuk. Azután a kitartó munka, a rengeteg „agytréning”, a vevőkkel kialakított gyümölcsöző kapcsolatok eredményeként nagyobb beruházást is megengedhettünk magunknak. 2014-ben először új burkolatot kapott az üzlet, valamint víz- és villanyszerelvényezésre és a pult regenerálására is sor került. 2019-ben komoly hűtőbútorcserét eszközöltünk, amely a mai napig nagymértékben megkönnyíti a munkánkat.

Idén pedig az év elején a hűtőkamránk gépészetét, illetve annak az ajtaját cserétük le. A tevékenységi körünknél elengedhetetlen a korszerű hűtéstechnológia, és mivel ebből élünk, nem lehet benne hiba. Lehet, hogy egy kicsit túlgondoljuk, túlbiztosítjuk, de eddig a szemléletünk működött.

guth

Sokszor keseríti meg a baromfiüzletek életét a madárinfluenza vagy más egyéb ok miatt keletkező készlethiány. Ezeket a problémákat hogyan próbálják meg áthidalni?

Igen, sajnos egyre többet kerülünk szembe ellátási problémákkal. Előfordul, hogy három hónapig nincs hízott kacsánk, és persze jellemzően akkor, amikor éppen a szezonja van. Ezzel minden esetben nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. Ilyenkor megpróbáljuk fagyasztott raktárkészletekből pótolni a hiányt, ami esetünkben, mivel az üzletünk a piacon található, nem annyira ideális. Ide az emberek friss áruért jönnek, nem mirelitért, ami érthető is.

Mégis kénytelenek vagyunk tartani az említett okok miatt fagyasztott árut, hogy legalább ajánlani tudjuk a vásárlóknak, mert számunkra fontos, hogy legyen más opció is, mint a „nincs”. Egyébként nem feltétlen kellene ódzkodniuk az embereknek a fagyasztott termékektől, hiszen azok, amelyeket itt a pultban is árulunk, profi hűtéstechnikai berendezésekkel rendelkező cégek által kerülnek hozzánk. Az élelmiszer minősége szempontjából nem mindegy, hogy otthon egy nap alatt fagy le a fagyasztóban, vagy üzemi körülmények között a sokkolóban harminc perc alatt. Erről nagyon nehéz meggyőzni a vásárlókat.

Mit gondol az üzlet jövőjéről? Milyen tervei vannak a Gúth házaspárnak?

11 éve egész jól működik az általunk kitalált árrés, ami fedezi a rezsiköltségünket és az egyéb üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket. Az inflációnak köszönhetően megemelkedtek az árak, aminek hozománya, hogy az állandó vásárlóink az olcsóbb árukat keresik, és kevesebbet is vásárolnak. Ezeket figyelembe véve, az igényekhez és az áruforgalomhoz alakítjuk az üzletünket. Nagy terveink már nincsenek, elértük azt, amit szerettünk volna.

 

Puskás Tünde

Kecskeméti Piac

Facebook

 

Kecskeméti Piaccal kapcsolatos korábbi cikkünk

 

Hozzászólások