Fekete Ágnes is a Vakok és gyengénlátók Bodor Tibor Kulturális Egyesületének önkéntes felolvasója. Egy önkéntes találkozóra készült el ez a ragyogó sajtos-sós sütemény édesanyja receptgyűjteményéből. 

sajtos-sos sutemeny

A sajtos-sós sütemény hozzávalói:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarint
  • 1 pohár tejföl
  • 5 dkg élesztö
  • 2 púpozott teáskanal só
  • 2 tojás
  • tetejére szezámmag, reszelt sajt

Egy nagyobb tálba a 60 dkg liszthez 25 dkg margarint tenni és hagyni kicsit szobahőmérsékleten, s mikor a margarin már nem olyan kemény, akkor a kettöt összemorzsolni.

Az 5 dkg élesztőt tálkába tenni, rátenni 2 púpozott teáskanal sót, s így állni hagyni, hogy az élesztő a sótól folyós legyen (1-2 óra). A folyós élesztőre ráütni a 2 tojássárgáját, (fehérjét másik tálkában félretenni a kenéshez) 1 pohár tejföllel összekeverni, s az egészet összedolgozni a nagy tálban levö margarinos liszttel.

Az így kapott tésztát 6 egyenlő részre osztva kis cipókat gömbölyiteni s a frigiderben tartani sütésig. (3 nap után inkább mélyhűtőben!)

sajtos-sos sutemeny

Sütéshez nagyon vékonyra kinyújtani a cipókat (legegyszerűbb egy tepsi méretű sütőpapírt kicsit belisztezni, és rögtön azon nyújtani úgy, hogy a végső mérete nagyjából megegyezzen a papir méretével. Akkor a vékonysága is jólesz. Bekenni a tojasfehérjével, megszórni bőven reszeltsajttal (aki szereti, szezámmagot is tehet rá, nagyon finom). Egy rádlival tetszés szerinti négyzetekre osztani a sütőpapíron, és így be a forró sütőbe.

10 perc alatt megsül. A papírral együtt kivenni a sütőből, és néhány perc múlva megkeményszik a hidegen. A szépen rádlizott csíkok mentén négyzetekre törhető.

Jó étvágyat hozzá!

A PetrezselyMEK Krémjével is kiváló!

 

 

 

Hozzászólások