A Kecskemét Város Napja programsorozathoz kapcsolódva hagyományőrző, változatos programokkal várta az érdeklődőket az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a VII. Őszi Helyi Termék Ünnepen szeptember utolsó napján. Alföldi különlegességeket mutattak be Kecskemét főterén.

Kecskemét főterén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, az őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódó programokkal készültek a szervezők, úgymint szőlőpréselés, must- és borkóstoló, kukoricamorzsolás és -darálás. A színpadon – amelynek dekorációja a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola tanárai és diákjai munkáját dicséri – népzenei csoportok, irodalmi műsor, táncosok és esti könnyűzenei koncert várta az érdeklődőket.

A legkisebbeknek a Mikropódium Családi Bábszínház: Boldog mese előadásával, pecsétgyűjtő játékkal, kézműves foglalkozásokkal, terményüveg-készítéssel, a Szentkirályi Önkormányzat és Varga Imre termelő jóvoltából kukoricamorzsolással és -darálással, fajátékokkal, állatsimogatóval, pónilovaglással kedveskedtek.

Az újjáalapításának 160. évfordulóját ünneplő Kerekegyháza igazán látványos és egyedi kiállítással készült, amely hűen tükrözte az alföldi emberek életét. Külön standon láthatták kézműveseinek kiállítását, akik bemutatót és foglalkozást is tartottak. A helvéciai Balogh Borház finomabbnál finomabb borait is megkóstolhatták vendégeink. Bemutatkozott Kunbaracsról a Homokgyöngye Kertészet terményeivel és feldolgozott termékeivel, valamint Hegedűs László pásztortárgykészítő is.

Ezen alkalommal ünnepelte 4. évfordulóját a Kecskeméti Tanyai Termék Piac is. Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke “Az Év Kecskeméti Helyi Termék Piac Gazdája” vándorserleget ezúttal Dorogi József gazdálkodónak adta át.

A rendezvényen jelentek meg együtt első ízben kiállítás keretén belül a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek: Dimenzió Borászat, Varga Birtok Kft., Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Keresztesi József és Hetényi József, Polyák Borászat, Damax Kft.

A Mathiász János Borrend részéről Kolozsi R. Gyula, a borrend ceremóniamestere nyújtott a színpadon rövid ismertetőt a „Város Bora” címről, tájékoztatta az érdeklődőket, milyen feltételeknek kell megfelelnie e címért a jelölteknek. Az eseményen részt vett a Mathiász János Borrend képviseletében Kocsis Pál elnök is. A helyszínen a Dimenzió Borászat, valamint Keresztes József és Hetényi József borait lehetett megkóstolni, megvásárolni.

Igazi különlegességnek bizonyult a kerekegyházi Kecskeméti István által agyagedényben, parázson főzött csülkös babgulyás. Mintegy 350 adag étel készült el közel 4 óra alatt, amit meg is kóstolhattak azok, akiket a finom illatok elcsábítottak. A helyi gasztronómiát Kökény Sándor képviselte, a Kecskeméti Sörmanufaktúra is jelen volt kézműves söreivel, valamint a pálinka kedvelőinek a Spiritus Primus Kft. pálinkái álltak rendelkezésre.

A kézműves udvarban helyi és térségi mesterek, népi iparművészek adtak ízelítőt mesterségükből. Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándék- és élelmiszerkínálattal várta vásárlóit.

A „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” című projekt megvalósításához kapcsolódóan az Aranyhomok Egészségnapot rendkívül nagy érdeklődés kísérte, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon, különböző felméréseken lehetett részt venni.

     

A kellemes őszi napsütésben a főtér megtelt látogatókkal, a családok kikapcsolódhattak, színes programok kínáltak számos szórakozási lehetőséget.

 

 

 

www.aranyhomok.hu
www.facebook.com/akegyesulet

 

 

Hozzászólások