Együttműködés a Katona József Színház és a Kecskeméti Vadaskert között – Alaszkai farkasokat és egy hullámos papagájt fogadott örökbe a színház. Együttműködést kötött a Kecskeméti Vadaskert és a Kecskeméti Katona József Színház a 2019/2020-as évadra.

A megállapodás mellett örökbefogadást is ünnepeltek: az alaszkai farkaspár és egy hullámos papagáj került jelképesen a kulturális intézményhez. Az idei évad gyerekbemutatóihoz kapcsolódó örökbefogadáson mindkét intézményvezető hangsúlyozta a közös missziót, a családok színvonalas szórakoztatását és az edukációt is.

Cseke Péter színidirektor és Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója (Fotó: TheaterOnline)

Aladdin és a csodalámpa, meg a hullámos papagáj

A 2019/20-as évad első bemutatója az Aladdin és a csodalámpa dalos mese lesz szeptember 18-án, amelyet Réczei Tamás állít színpadra. Az elhíresült bagdadi tolvaj és Dzsinn barátjának története Tóth Réka Ágnes átiratában jelenik meg a nagyszínpadon. Aladdin álherceg és Jázmin hercegnő szerelmét Drucker Péter dallamai színesítik, a díszlet- és jelmezterveket Mátravölgyi Ákos tervezi. Természetesen nem maradhat el Jágó papagáj karaktere sem, de aggodalomra semmi ok, az élő madárka a Vadaskert óvó kifutóiban marad – itt gondoskodik róla egy éven keresztül a színház -, ugyanis ebben a változatban Aladdin ölti magára a papagáj szerepét.

A Péter és a farkas szolgált az örökbefogadás alapötletéül

Az évad második gyerekdarabja a Péter és a farkas zenés mesejátékkal folytatódik. Az örökbefogadás alapötletéül szolgáló elbeszélésben egy állatmesébe öltöztetett történet elevenedik majd meg élő hangszerek kíséretében.

„Szegény farkasok hálátlan szerepet játszanak a mesékben. Gonosz cselekedettel ijesztgetik a szereplőket és a gyerekeket. Nincs ez másképp Prokofjev zenés meséjében sem, bár ott Péter, a hős bátor kiállása véget vet a farkas garázdálkodásának. Nem csak a sztoriját szeretik annyira a gyerekek a világon mindenütt Péter és a farkas meséjét, hanem mert a zenéje annyira karakteres, hogy minden jelenetet szinte kivetít elénk. Minden szereplőt más-más hangszer jellemez, így egyúttal egy zenei ismeretterjesztésben is részesül a közönség”- mondta el Drucker Péter vezető karnagy.

A fokozottan védett állatok a szabad természetben és a hazai állatkertekben is egyre ritkábban láthatóak. Ez is párhuzamba állítható a színházzal, hiszen élő hangszerrel kísért komolyzenei műfajokat egyre ritkábban játszanak a gyerekközönségnek.

Alaszkai fehér farkasok

Együttműködés a két intézmény között

Az első nagyobb rendezvényen történő együttműködés már meg is valósult a két intézmény között, ugyanis az Állatkertek éjszakáján Aladdin nyereményjegy várta a szerencséseket. Szeptember 02-06. között pedig a hétvégi belépőjeggyel -10% kedvezménnyel válthatók meg a színház Jegypénztárában a Családi bérletek.

A két intézményvezető, Cseke Péter és Tokovics Tamás igazgató urak hangsúlyozták, hogy az elsődleges feladatok mellett a Színház és a Vadaskert a közösségi élet szervezőjeként, a családi szabadidő minőségi eltöltésének színtereként is működik.

 

 

Hozzászólások