Agatha Christie-nek, a bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét mutatták be tegnap, 2019. április 5-én a kecskeméti Katona József Színházban. …ÉS MÁR SENKI SEM! Tíz kicsi néger – talán így ismerősebben hangzik. Már több film is készült belőle, és számtalan színházi feldolgozás világszerte. Felmerült hát bennünk a kérdés még a darab megnézése előtt, hogy a rendező vajon melyik befejezést választotta. Ki marad életben? Valaki túléli? 

Tíz, egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget egy néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?

Sztarenki Pál rendező egy különös befejezést talált ki a darabnak. Nem áruljuk el, hogy mit, de eléggé meglepődtünk rajta. Agatha Christie klasszikus krimijeinek rajongói közül többen is. Talán csak Galambos Attila, a regény, illetve a színdarab újrafordítója nem. Meg azok, akik nem ismerték a regényt. Egyik néző ezekkel a szavakkal jött ki a színházból: Nagyon tetszett a darab, egy kellemes, szórakoztató, vidám előadás volt. 🙂

Gratulálunk a színészeknek a nagyszerű játékhoz! Valamennyien nagyot alakítottak, különösen Dunai Tamás, Kőszegi Ákos, Kiss Jenő, Bognár Gyöngyvér és Märcz Fruzsina játékát emelném ki. Valószínűleg a sokadik előadás után érettebb lesz a munkájuk gyümölcse, mélyebb élményt tudnak majd ajándékozni a nézőiknek. Egy dolgot ugyanis hiányolhatunk az előadásból: a feszültséget. Pedig az a krimik elengedhetetlen kelléke. De – rendezői szándék szerint – mindig történt valami, ami vígjátéki pillanatokat szerzett a nézőknek, s nem tudtuk megélni igazán a félelem érzését. Nos, ezért érezhette az említett néző, hogy vígjátékot látott. Pedig, ahogy egy klasszikusunk mondaná: A krumplileves legyen krumplileves! Hozzátesszük: A krimi legyen krimi!

 

Dr. Edward Armstrong DUNAI TAMÁS
Emily Brent BOGNÁR GYÖNGYVÉR
Sir Lawrence Wargrave KŐSZEGI ÁKOS
Rogers FAZAKAS GÉZA
Mrs. Rogers CSAPÓ VIRÁG
William Blore SIRKÓ LÁSZLÓ
John Mackenzie tábornok KISS JENŐ
Vera Claythorne MÄRCZ FRUZSINA
Philip Lombard SZEMENYEI JÁNOS
Anthony Marston LAKATOS MÁTÉ
Narracot VÁRY KÁROLY

Agatha Christie hangja JABLONKAY MÁRIA
Mr. Lucky hangja FERENCZ BÁLINT

Fordította: Galambos Attila
Díszlettervező: Szlávik István
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Zeneszerző: Máriás Zsolt

Súgó: Ba Éva
Ügyelő: Domján Sándor
Rendezőasszisztens: Tóth Kata

Rendező: SZTARENKI PÁL

  

A díszlet csodaszép volt, kellemes hangulatot sugallt. Jól éreztük magunkat. Minden adott volt, hogy egy nagyszerű előadást lássunk. Precíz játék, jól megrendezett jelenetek. Javaslom, hogy nézzék meg az előadást, és döntsék el önök is, melyek voltak az erényei. Egy alkalommal szívesen meghívnám Agatha Christie-t is. 

 

Weninger Erzsébet

Fotók: Walter Péter

 

 

Hozzászólások