Adventi programsorozattal és új arculatbejelentéssel zárja az évet a Kecskeméti Múzeum. Év végi sajtótájékoztató keretében jelentette be a Kecskeméti Katona József Múzeum új arculatát, ismertette adventi, év végi programjait, valamint összegezte a 2019-es évet.

A nagysikerű Kecskemét 650 kiállítás egy éves fennállása után bezár december 22-én. Új időszaki kiállításoknak adja át a helyét, amelyekre szintén fény derült.

Magas látogatottság, országos városmarketing díj és kulturális misszió 

December 6-án, pontosan a Kecskemét 650 kiállítás ünnepi megnyitója után egy évvel tartotta meg év végi sajtótájékoztatóját a Kecskeméti Katona József Múzeum. Az interaktív, modern technikai és vizuális megoldásokat felsorakoztató várostörténeti kiállítás minden korosztálynál nagy érdeklődést váltott ki. Több mint 31 ezer látogatót tudhat magáénak a tárlat. 

A múzeum imázs- és városmárka erősítő tevékenységet végez. A Kecskeméti 650 és a Seuso-kincs kiállítás szervezése és sikeres megrendezése országos városmarketing díjat hozott az intézménynek. A díjat Kecskeméten elsőként a Katona József Színházzal együtt a múzeum jegyzi.

Egy éve nyitotta meg a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely újrarendezett állandó kiállítását. Itt szintén szép látogatottságról lehet beszámolni, hiszen közel tizenháromezer fő látogatót számlált azóta a tagintézmény.

„Számos régészeti feltárás szakmai eredményéről adtunk hírt, és jelentünk meg az országos sajtóban is. Gazdagodott képzőművészeti gyűjteményünk, valamint az intézmény szakmai színvonalához méltó raktárhelyiséggel is bővült a múzeum” – mondta el Rosta Szabolcs múzeumigazgató.

„Az évek óta működő kulturális misszió keretében ezerhatszáz gyermeknek adtuk ebben az évben is múzeumi élményt és múzeumpedagógiai foglalkozást. A helyi iskoláknak térítésmentesen biztosítjuk ezeket. Továbbá egy EFOP pályázatnak köszönhetően hátrányos helyzetű intézmények tanulói is ellátogathattak a Cifrapalota kiállítóhelyünkre” – egészítette ki a múzeumigazgató az éves összegzést.

Advent a Kecskeméti Múzeumban

Advent a Kecskeméti Múzeumban címmel program- és meglepetéssorozatot indított a múzeum. Az idei adventi időszakban naponta egy-egy meglepetéssel kedveskedik közösségi oldalán az intézmény. Az adventi kalendáriumhoz hasonlóan – az adott napra szóló ajándékot találhatnak a közösségi oldalon a látogatók.

A kiadványok, ingyenes tárlatvezetések mellett december 13-án estébe nyúló programot is szerveznek a Cifrapalotában. Itt Luca napi barangolás címen a jeles naphoz kapcsolódó népi hagyományokat lehet megismerni. A Kecskemét 650 finisszázs programjaként felfogható rendezvényen pedig éjszakai tárlatvezetés várja az érdeklődőket 17:15 és 19:00 között. Az est egy rendhagyó programelemmel zárul: rapid randit tartanak a bűbájos éjszaka hangulatában. A belépés és a programokon való részvétel is ingyenes.

Szabóné Bognár Anikó igazgatóhelyettes elmondta: „Karácsonyi bérletkártyával is jelentkezik most először a múzeum: a három kiállításra szóló bérletkártya 1500 forintért megvásárolható a Cifrapalota jegypénztárában, amely tetszőlegesen felhasználható a 2020-as év bármely kiállításának megtekintésére.”

2020-ban Erzsébet királyné és Ferenczy Ida újra Kecskemétre látogat. 

A 2020-as év egyik meghatározó nagykiállítása az „Erzsébet királyné és Ferenczy Ida” munkacímet viselő tárlat lesz, egy a trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódó, történelmi témájú kiállítás mellett. Az évet a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) nyitja majd.

Új év, új arculat

A megyei hatókörű múzeum az elmúlt évek szakmai elismerései és építkezései mellett, a tagintézmények arculatában is szeretné megjeleníteni a professzionális megjelenést, valamint annak tükröződését, ezért új védjegyeket vezet be.  A logók bemutatása mellett, új szlogenjét is bejelentette a múzeum vezetősége: Múzeum az ország szívében.

„A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei egyediek, más profilúak, külön identitással rendelkeznek, viszont összeköti őket a kultúra, Kecskemét városának szolgálata és a Kecskeméti Katona József Múzeum egysége” – kezdte a védjegyek bemutatását dr. Végh Katalin igazgatóhelyettes.

Ezt az intézményi individualizmust és közösséget hivatott megjeleníteni a négy intézmény logója: a közösség jegyében születtek meg a kör motívumába foglalva az intézmények új védjegyei. A kör mint a teljesség jelképe, a centrális elrendezés, a kiegyensúlyozottság, örökkévalóság, a múlt és jövő időtálló motívuma jelenik meg összetartó elemként, emellett a napkorong jele is egyben, ami fölénk magasodik és a mindennapjaink része”- fejtette ki az igazgatóhelyettes.

A centrális elrendezésű logók külön-külön és egyben is a stabilitást jelenítik meg, egységes napkorong szimbólummal, egységes tipográfiával. A betűválasztás rezonál a huszonegyedik század felhasználóbarát igényeire és a múzeum jelenlegi összintézményi logójára.

A széria minden védjegye dinamizmust kelt. A hajlított formák és a szögek ellentéte reflektál a klasszikus igényekre, a jelenlegi trendekre. Utal arra is, hogy a múzeumok egyik mai funkciója a kapcsolatteremtés és az élményközpontúság, ugyanakkor komoly tudományos munkának is otthont adnak.

 

Török Katalin marketing tanácsadó

 

Kecskeméti Katona József Múzeum Facebook oldala

A múzeum weboldala  

(A Montázsmagazin legutóbbi cikke – Advent a Kecskeméti Múzeumban címmel – már jelezte a karácsonyi színes programokat. A szerk.) 

 

 

Hozzászólások