Vajda József pékmester egy spirituális gasztroutazásra hív minket A kenyér lelke című kötetével.

Receptjei és kalandos történetei a kenyér nyelvére tanítják az olvasót, és bemutatnak egy szenvedélyes szakembert, aki szakmájában nem üzletet, hanem szolgálatot lát.
Két, önmagában a túléléshez nem elegendő anyagból, a lisztből és a vízből egy élő-éltető születik, és e folyamat felett őrködni: teremtés” – vallja A kenyér lelke szerzője, Vajda József a kenyérsütésről, fölvillantva a viszonyrendszert, amelyben az őt körülvevő folyamatokat értelmezi.

Nem az a lényeg, hogy megmondjuk, ki mit és hogyan készítsen, hanem az, hogy arra próbáljunk meg rávilágítani, hogy ki-ki találja meg a módját, ahogyan ő szereti készíteni, ahogyan ő szereti enni a kenyeret. Nincs szükségünk arra, hogy mindenki ugyanolyan kenyeret készítsen, arra azonban szükség van, hogy ezt mindenki boldogan tegye” – árulja el a szerző a kötetben, amelyben a tökéletes cipók és kenyerek receptjei mellett megismerhetjük az útmutatót a máglyarakás, a krumplis nudli vagy épp a rebarbarás-epres péksütemény készítéséhez is.

Vajda József pékmester

Józsi – ahogy a visszatérő vásárló jól ismerik – úgy tartja, meg kell adni az időt a kenyérnek. Elkészítéséhez nem elegendők a receptek, van ott valami más is, ami nem adja könnyen magát, és amiért a könyv címe A kenyér lelke lett. Józsi bármennyit tud beszélni a kenyérről, de közben mindig többről és másról is beszél. A teremtésről, a természetről, a tiszta alapanyagokról, a kísérletezésről önmagunkkal, a határaink feszegetéséről és átlépéséről.
Bár néhány recept kapcsán elsőre talán felmerülhet a kérdés, ezek a csodaételek otthon hogyan reprodukálhatók, de a szerző megnyugtat mindenkit ezzel kapcsolatban is. A könyvben található kenyerek, péksütemények és ételek döntő többsége Józsiék konyhájában, egy átlagos elektromos háztartási sütőben és tűzhelyen készültek, így bárki könnyeden elkészítheti azokat otthon is.

A Central Könyvek gondozásában megjelenő kötet nem szimpla szakácskönyv: evangélium, a kenyér evangéliuma.

Forrás: Red Lemon Media

 

 

Hozzászólások