Piros dzseki, Porsche, Hollywood ikonja. Élt 24 évet. Természetesen James Dean-ről van szó. 1955-ben ezen a napon vesztette életét egy autóbalesetben.

James Dean korán elvesztette édesanyját, az apja pedig nem sokat törődött vele. Valójában olyannyira nem érdekelte a fia, hogy inkább megszabadult tőle: a kisfiút a nagybátyja nevelte fel Indianában, egy kis farmon. Az iskola elvégzése után rögtön elköltözött az unalmas porfészekből, és meg sem állt Kaliforniáig. Egy darabig apjával és mostohaanyjával élt, de a családi boldogság nem volt felhőtlen, így Jimmy Los Angelesbe költözött, hogy valóra váltsa álmait. Beiratkozott az egyetemre színművészetet tanulni, de a karrierje nem akart beindulni, néhány statisztaszerepnél és rövidke reklámfilmnél több nem jött neki össze.

Három film is elég volt az örökkévalósághoz
Egy barátja tanácsára New York-ba költözött, ami igazán jó döntésnek bizonyult. Színházi szerepekkel kezdte, ami mellett még buszsofőrként is dolgozott. Végül sikeresen felvették a híres-neves Actors Studioba, ahol a legnagyobb mozisztárok tanulták a mesterséget. Ezután neki is beindult a szekér, a tv szerepek után megkapta első főszerepét egy mozifilmben: ez volt az Édentől keletre. Legemlékezetesebb alakítását következő filmjében, a Haragban a világgal-ban nyújtotta, a piros dzsekit viselő, önmagát kereső tinédzser karaktere Hollywood egyik ikonikus figurájává avatta. Következő és egyben utolsó filmje az Óriás volt, ebben Elizabeth Taylor játszotta a partnerét.

Porschéval a halálba
Az Édentől keletre kivételével egyik filmjének sem élte meg a premierjét. Imádott sportkocsijában lelte halálát, túl gyorsan hajtott és nem élte túl a balesetet. (Mindez két órával azután történt, hogy megbüntették gyorshajtásért.) James Dean nemhogy a filmjeit nem látta, de azt sem tudhatta meg soha, hogy mindkét alakításért Oscar-díjra jelölték. Korai és tragikus halála ellenére, vagy talán pont ezért, igazi legendává vált, Hollywood egyik legkarakteresebb és legkülönlegesebb, felejthetetlen ikonjává.

 

Weninger Andrea

Hozzászólások