„A mélység kalandora” című, Jacques-Yves Cousteau életét feldolgozó nagyjátékfilm hazai, premier előtti, sajtó-nyilvános bemutatója november 9-én volt a Budapesti Francia Intézetben. A film november 24-től látható a hazai mozikban.
melysegkaland1

A 60-as évek (az én gyerekkorom) egyik meghatározó Jacques-Yves Cousteau természetfilmje volt “A sötétség birodalma“, amit – ha jól emlékszem – a moziban és aztán a TV-ben levetítettek.  Akkor még nem voltak természetfilmcsatornák Magyarországon, s főként a tengerfenék élővilágát bemutató filmek. Hiszen a mélytengeri búvárruhák roppant nehézkesek voltak és még vízhatlan kamera sem létezett.

Nem is gondolnánk, de a világ a mostani búvárfelszereléseket és a tengeralatti filmezést is Cousteau kapitány úttörő ötleteinek köszönheti. Ma már a vízhatlan mobilunkkal is fotózhatunk halakat a saját élőhelyükön. Ilyenkor ritkán jut eszünkbe, hogy a hatvanas években mindezek ősét Jacques-Yves Cousteau fejlesztette ki családjával és munkatársaival.

A mostani életrajzi játékfilm bemutatja, milyen ember is volt Jacques-Yves Cousteau. Szenvedélyes, magával ragadó stílusú, jól kommunikáló, megnyerő külsejű, aki azért nem volt mentes a hibáktól sem. Miközben szárnyalt a céljai kivitelezését illetően, gyakran bántotta meg a családtagjait és munkatársait. Nyomasztó terheket rótt a gyerekeire és a feleségére, aminek az egyik következménye később az egyik fia elvesztése lett. Az évek során viszont a korábban oly törtető kapitány is pálforduláson ment keresztül. A mindenáron pénzt hozó megbízásoktól eljutott a környezettudatosság hirdetéséig.

Jellegzetes  sapkaviselete pedig trenddé lett a vizes sportok divatvilágában is.

melysegkaland2

Jövőre lesz húsz éve, hogy a legendás felfedező elhunyt. Meglepő, ám egészen idáig nem készült életéről emlékezetes játékfilm, idén azonban egy nagy költségvetésű, rendkívül látványos mozifilmben mutatják be a franciák a legendás Jacques Cousteau nem akármilyen történetét.

 

Jacques-Yves Cousteau a huszadik század egyik legnagyobb hatású személyisége volt a tenger alatti felfedezései és a környezetvédelem ügye melletti szerepvállalása miatt is. Óriási szerepe volt abban, hogy a ma embere felismerje az óceánok páratlan szépségét és elképzelése legyen arról, hogy mennyire sérülékenyek ezek a rendszerek. Cousteau kapitány a XX. század egyik ikonikus alakja, akiről sajnos a XXI. századi fiatalok nagyon keveset tudnak. Pedig Ő az az ember, aki nélkül ma elképzelhetetlen lenne a búvárkodás. Az ő berendezése volt a mai napig is használt nyitott rendszerű búvárfelszerelés elődje, de ami ennél is fontosabb, hogy 1973-ban két fiával és Frederic Hymannal megalapította a Cousteau társaságot, mely ma is az óceáni élet védelmében tevékenykedik. Mára e non-profit szervezet több mint 300 ezer taggal bír világszerte. Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke 1985-ben és 89-ben Béke-díjjal tüntette ki, és a Francia Akadémia is felvette tagjai sorába.

 

A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg:

 

A filmet  a 25 éves WWF Magyarország jóvoltából  mutatják be és november 24-től lesz látható a hazai mozikban.

Jerome Salle filmjének főszereplői: Lambert Wilson, Audrey Tatou és Pierre Niney.

Antalffy Yvette

Forrás: WWF Magyarország

Hozzászólások