Mint sok más magyar származású feltaláló, Bíró László József is arra kényszerült, hogy elhagyja Magyarországot, és külföldön keresse boldogulását. 69 éve annak, hogy Argentínában szabadalmaztatta világhírű találmányát, a golyóstollat. Ha ezután tollat veszünk a kezünkbe, gondoljunk arra, hogy magyar volt a feltalálója!

Bíró László József (Schweiger László József) Budapesten született 1899-ben, és Argentínában, Buenos Aires-ben halt meg 1985-ben.  Zsidó származása miatt még 1905-ben engedélyt kért neve magyarosítására, és ettől kezdve Bíró lett a családi neve. 1938-ban áttért az evangélikus vallásra.

Eredetileg újságírással és festéssel foglalkozott. Kísérletező kedve rádöbbentette, hogyan tud olyan tollat készíteni, amelyből nem folyik ki a tinta, az írás gyorsabban szárad és nem maszatolódik el. Egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a sűrű tintát a toll aljára vezette. Amikor a toll mozog a papíron, a golyó forog, és így veszi fel a tintát, melyet a papírra ken.

Bíró László 1938. április 25-én, tehát éppen 74 évvel ezelőtt jelentette be szabadalmát töltőtoll néven. Ekkor azonban már II. világháborús szelek fújdogáltak, életbe léptek a zsidókat korlátozó intézkedések, és Bíró László a további tragikus események elől Párizsba menekült, majd Argentínában telepedett le. Itt tovább tökéletesítette a találmányát, és 1943-ban kapott rá szabadalmat.

Az új íróeszköz Biro pen néven gyorsan elterjedt az egész világon, és halhatatlanná tette magyar származású feltalálójának a nevét. Közben az angol kormány megvásárolta a szabadalmat, mert a golyóstoll a repülőgépeken nagy magasságban is működött, és a Royal Air Force legénysége is Bíró-féle golyóstollakat használt. A Parker nevű cég 1957-ben kezdte meg a golyóstollak forgalmazását, és ettől kezdve általánosan használt íróeszközzé vált. Angol nyelvterületen ma is „biro”-nak hívják.

Bíró László 1985. november 24-én halt meg Argentínában. Születésnapját, szeptember 29-ét ünneppé nyilvánították, ez az Argentín Feltalálók Napja. Csak mi nem tudtuk sokáig, hogy magyar volt a golyóstoll feltalálója!!!

 

Weninger Endréné

Hozzászólások