A világnap célja, hogy hangsúlyozza a kenyérnek, ennek a létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. 2004 óta Magyarországon is megünneplik kisebb-nagyobb rendezvényekkel.

Kedvenc kenyérreceptünk (már többször is kipróbáltuk):

Hozzávalók:

375 ml víz

1 evőkanál olaj

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

oregánó

2,5 evőkanál reszelt parmezánsajt

100 g kukoricagríz

475 g liszt

25 g hagyományos vagy 3/4 csomag szárított élesztő

A tészta szabadon fűszerezhető még szárított paradicsommal, bazsalikommal (stb.) A hagyományos élesztőt előnyben részesítjük a sütések során, mert jobban megkel tőle a tészta. A liszt minőségét az egyre több helyen kapható búzasikér hozzáadásával (1 evőkanál 500 g liszthez) tovább javíthatjuk.

Weninger Nóra

2013. október 17.

Hozzászólások