Káldor László, Kassowitz Félix és Macskássy Gyula reklámgrafikái a Magyar Nemzeti Galéria plakátgyűjteményében láthatók.

hirdeto

A három művész, Káldor László (1905-1963), Kassowitz Félix (1907-1983) és Macskássy Gyula (1912-1971) nemzedéktárs, munkatárs és barát volt egyben. Együttes bemutatásukat az indokolja, hogy mindhárman a magyar plakátművészetben régi hagyománnyal rendelkező, humoros ötletekre építő reklám képviselői. Humoruk forrása a pesti vicc, az ismerős társadalmi helyzetek, típusok, az általános emberi gyengék szelíd fricskázása.

A tárlat vonzerejét a három művész rendkívüli ötletessége és sziporkázó humora biztosítja. Az idősebb generáció még emlékezhet plakátslágereikre, a fiatalok pedig a színes látvány élményén túl a bemutatott nyomtatványokon és terveken keresztül nyernek bepillantást az 1930-as évek és az 1950-1960-as évek világába.

A Macskássy-hagyaték reklámgrafikai anyagát a Filmarchívum őrizte letétként, innen került a család jóváhagyásával 2011-ben a Magyar Nemzeti Galériába. Káldor munkáit 2001-ben a művész lánya, Káldor Katalin, Kassowitz alkotásait pedig 2012-ben fia, Kassowitz Péter ajándékozta a múzeumnak.

A kiállítás igazi szenzációi például Macskássy változatos műfajú reklámnyomtatványai, Káldornak az 1956-os és 1958-as országos plakátkiállításra készült nagyméretű plakáttervei és külkereskedelmi prospektusai, Kassowitz vendéglátóiparhoz kötődő csomagolásai és reklámszalvétái.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria, Grafikai Kabinet

Hozzászólások