Augusztus a híres vulkánkitörések hónapja. Kr. u. 79-ben (augusztus 24-én) a Vezúv pusztító kitörése eltörölte a Föld színéről a két római várost, Pompejit és Herculaneumot. Becslések szerint a katasztrófának legalább háromezer áldozata volt. Modern kori történelmünk egyik legnagyobb természeti katasztrófája a Krakatau kitörése volt 1883. augusztus 27-én.

 

krakatau3

 

A vulkán a mai Indonézia területén, Jáva szigetétől 40 km-re, a Szunda-szorosban található. Három vulkáni kúp alkotta, amelyek két évszázadig inaktívak voltak. A kitörések 1883. augusztus elején kezdődtek, majd egyre hevesebbé váltak. Augusztus 26-án a tűzhányó 36 km magasra lövellt ki vulkáni anyagokat. A valódi katasztrófa 27-én reggel következett be, amikor a kitörések nyomán repedés nyílt a tűzhányó oldalán, így tengervíz áramlott a vulkán belsejében fortyogó magmára. Ennek következménye egy olyan hatalmas erejű robbanás volt, amit még 5000 km távolságról is lehetett hallani. A tudósok szerint ez volt a legnagyobb erejű hang, amit emberi fül valaha is hallott.

 

krakatau4

 

A robbanás a kis sziget nagy részét a levegőbe repítette, és 80 km sugarú területen szórt szét hamut és más vulkáni anyagokat, ami körülbelül 5000 ember halálát okozta. Ennél is nagyobb pusztítást okozott a kitörés által előidézett szökőár. 40 méteres óriáshullámok csaptak le a környező szigetekre. 150 települést pusztítottak el, és több mint 30 ezer ember életét oltották ki. A kitörés olyan erejű volt, hogy évekig kimutatható hatása volt az egész bolygó éghajlatára. Sok helyen csökkent az átlaghőmérséklet, furcsa optikai jelenséget észleltek (szokatlan színű alkonyatok és narancssárga hajnalok).

 

krakatau2

 

A Krakatau a kitörés során felrobbant. 1928-ban viszont egy kis sziget, egy vulkáni kúp emelkedett ki a tengerből. Ezt a vulkanológusok Anak Krakataunak, azaz Krakatau fiának nevezték el. A szakértők szerint magassága állandóan növekszik (heti 13 cm), és változatlanul aktív, időnként füstoszlopokat és piroklasztikus anyagokat lövell ki. Azért reméljük, hogy nem lép teljes egészében anyja nyomdokaiba.

 

krakatau1

Anak Krakatau

 

 

Weninger Endre

 

Hozzászólások