Különleges eseményéhez közeledik a Cziffra György-emlékév. A széleskörű nemzetközi összefogásban megvalósuló több mint 100 zenei, művészeti program kiemelt eseménye lesz az április 26-ai gálakoncert a Zeneakadémia Nagytermében. Ezen Balázs János és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lép fel egy fiatal és a nemzetközi koncertéletben rendkívül sikeres karmester, Fuad Ibrahimov vezényletével.

czifra gyorgy-emlekev

Cziffra György pályáján kiemelkedő szerepet játszott Liszt Ferenc zenéje, az Esz-dúr zongoraverseny pedig szinte összeforrott személyével. Rachmaninov 2. zongoraversenye szintén repertoárjának fontos darabja volt, amelyet többek között fia, Ifj. Cziffra György dirigálásával is megszólaltatott.

 • A koncerten a zenekar előadásában elhangzik még két kedvelt mű:
 • Liszt Les Preludes és Prokofjev Rómeó és Júlia 2. szvitje.
 • A zenekart Fuad Ibrahimov vezényli, aki jelenleg a Müncheni Neue Philharmonie Zenekar és a Baku-i Kamarazenekar állandó karmestere.
 • A koncert kiemelt szponzora az MVM.

VIDEÓ: Cziffra György Rachmaninov 2. zongoraversenyét játssza

Cziffra György nagy sikerrel játszotta utolsó, Magyarországon töltött évében, 1956-ban is Liszt Esz-dúr zongoraversenyét. A versenymű előadása után fogalmazta meg ideálját, hogy ő „Liszt Ferenc iskolájának nyomán, az ő nyomdokában akar haladni, amikor hangszere lehetőségének az eszközével kedvelt zenekari műveket szólaltat meg zongorán.” (Cziffra György)

„Liszt és Rachmaninov versenyművei nagyon közel állnak hozzám, az elmúlt években volt szerencsém előadni mindegyik versenyművet a két szerzőtől. Cziffra György repertoárjában is kiemelt helyett foglalt el a két zeneszerző munkássága, ráadásul több alkalommal koncertezett a Mester az egykori MR szimfonikusokkal. Öröm számomra, hogy a Zeneakadémia Nagytermében két zongoraművész-zeneszerző géniusz műveivel tudunk emlékezni Cziffra Györgyre, akinek tavaly óta ünnepeljük születésének centenáriumát.” (Balázs János)

FUAD IBRAHIMOV foto: Irina Weinrauch

Az azerbajdzsáni származású Fuad Ibrahimov a Müncheni Neue Philharmonie Zenekar és a Baku-i Kamarazenekar állandó karmestere. Karmesteri tanulmányait a Kölni Zeneakadémián folytatta Michael Luig irányításával. 2018-ban 2. helyezést ért el a Párizsban tartott Nemzetközi Jevgenyij Szvetlanov Karmesterversenyen, majd 2019-ben a Gidon Kremer által vezetett Kremerata Baltica zenekarral a balti államokban adott hangversenysorozatot, és fellépett a bukaresti Enescu Fesztiválon is.

Ugyanebben az évben a Sinfonia Varsoviával is színpadra lépett Tokióban a Folle Journée Fesztiválon. A maestro vezényelte már többek közt a Royal Philharmonic Orchestrát, a Hallei Staatskapellét, a Nürnbergi és Göttingeni Szimfonikusokat, a Kremerata Balticát és a Bécsi Kamarazenekart.

A jövőre 80 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara fennállása alatt számtalan bel- és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A világ vezető kritikusai egybehangzóan méltatják kiegyenlített hangzását, hajlékonyságát, és azt a mecénási tevékenységet, melyet a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével végez. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara az alapítás óta főszereplője az évente megrendezendő Budapesti Wagner Napoknak is.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Részletek a cziffra100.com oldalon.

2022. április 26. – Zeneakadémia Nagyterem

Cziffra György-emlékév gálakoncertje
 • Közreműködik: Balázs János (zongora)
 • Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • vezényel: Fuad Ibrahimov
A Cziffra György-emlékév és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek közös koncertje
 • Liszt: Les Préludes
 • Rachmaninov: 2. (c-moll) zongoraverseny op.18
 • Prokofjev: Rómeó és Júlia 2. szvit op. 64
 • Liszt: Esz-dúr zongoraverseny S.124

 

Hasonló cikkünk:

Cziffra György Fesztivál – Itt a legfrissebb program!

 

Hozzászólások