Jules Verne francia regényíró 1905. március 24-én halt meg. Az irodalomtörténet egyik legolvasottabb szerzője, műveit magyarra is lefordították. Magyarországon annyira népszerű lett, hogy sokan magyar írónak tartották, és még mindig Verne Gyulaként él a köztudatban. Ezt elsősorban a Franklin Társulat legendás, 20. század eleji kiadásának köszönhetjük, ahol ezen a néven szerepel.

Népszerűségének egyik oka a témáinak sokszínűsége. Megteremtette a tudományos-fantasztikus irodalmat. Zseniális fantáziája révén olyan találmányokat sejtett meg, mint az űrhajó, a tengeralattjáró vagy a hangosfilm (Utazás a Holdba, Nemo kapitány, Várkastély a Kárpátokban).

A szórakozás mellett történelmi és földrajzi ismereteink is gyarapodnak

Foglalkozott történelmi témákkal is, különösen érdekelték a népek szabadságáért folytatott küzdelmek: a görög szabadságharc (Lángban álló szigettenger), a kanadai franciák függetlenségért folytatott küzdelme (A névtelen család) vagy a rabszolgák felszabadításáért folytatott amerikai polgárháború (Észak Dél ellen). Több regénye is játszódik Magyarországon, mint a Sándor Mátyás, Storitz Vilmos titka, A dunai hajós vagy a Várkastély a Kárpátokban.

Az élvezetes kalandok mellett elképesztően sok hasznos információval szolgál. Földrajzi ismereteim nagy részét Verne regényeiből szereztem. Egyik kedvencem volt a Grant kapitány gyermekei, ami egy világkörüli utazás története, és olyan egzotikus tájakról ad leírást, mint Dél-Amerika, Ausztrália vagy Új-Zéland. A Rejtelmes sziget és a Világfelfordulás című regényei a fiatalok természettudományos érdeklődését kelthették fel, A bégum 500 milliója c. regényben pedig  Verne előre látta a természetvédelem fontos szerepét.

Fantasztikusnak tűnő ötletei valósággá váltak

Hosszú lenne felsorolni, milyen széles skálát ölel fel a munkássága, de az eddigiekből is látszik, hogy a szórakoztatás mellett tudást és nemes érzelmeket is közvetít. Manapság a népszerűsége eléggé megkopott. A fiatalok a nevét ismerik ugyan, de nagyon kevesen olvassák a regényeit. Stílusa már nem vonzó, a maga korában fantasztikusnak tűnő ötletei sorban megvalósultak, a mindennapi élet részeivé váltak.
Jó lenne, ha feltűnne egy új Verne Gyula az ifjúsági irodalomban, aki fel tudná kelteni az olvasás iránti érdeklődést, és pozitív hatással lenne a fiatalok képzeletére és érzelemvilágára.

 

Weninger Endre

Hozzászólások