2018. május 12. és 21. között kerül  megrendezésre a VIII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozat Budapest több helyszínén, Szécsényben, Szegeden, Ópusztaszeren, Aranyosapátiban, Tápióbicskén, Hollókőn, Nagylócon. A tíznapos eseménysorozat a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés fesztivál jellegű rendezvénye, amelyen a kultúra, a közélet, a gazdaság és a civil szféra szereplői találkoznak.

A rendezvénysorozat hidat épít a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között, s meghívja az eseményekre a Magyarországgal és a magyarsággal barátságot ápoló külföldi országok képviselőit is. Idén két jelentős esemény színesíti a programsorozatot: 15 éves a Panoráma Világklub és a Wass Albert Emlékév rendezvénysorozata.

A VIII. Magyar Világtalálkozó
–      jelmondata:  Határtalan összefogás értékeinkért!
–      célja:    Határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés egy   fesztivál  jellegű rendezvénysorozaton, a magyar értékvilág   bemutatásával.
–      üzenete:   Egy a nemzet, éljünk bárhol a világon, hagyományainkat őrizzük, gyarapítsuk és vigyük jó hírét szerte a nagyvilágba!
–     díszvendége:  Ázsia (kontinentális), Erdély (határon túli) és Nógrád megye (magyarországi);
–      elismerései:  A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti elismerések, Tiszteletbeli  Magyar cím, Összefogás a Magyarságért Díj.

–      emlékműve: Wass Albert Emlékmű – Szeged – László Levente erdélyi fafaragóművész alkotása; Országzászló emlékmű állítás Aranyosapátiban.
–      jó cselekedete: az erdélyi Tulipán árvaházban élő gyermekek és a partiumi Pécska város Magyar Ház kialakításának segítése.
–      a Világtalálkozó dala: Ne hagyd el hazádat! A  videoklip cikkünkben megtekinthető. 
–      a Világtalálkozó ásványvize: a Pannónia Kincse természetes lúgos ásványvíz.
–      a Világtalálkozó (fehér) bora: Cserszegi fűszeres ( Buzássy Pincészet – Balatonlelle);
–     a jegyek megvásárolhatók:  szerdai napokon 10.00 és 16.00 óra  között, vagy más egyeztetett időpontban  a Panoráma Világklub Irodában (1146 Budapest, Thököly út 60)

 

RÉSZLETES PROGRAMTERVEZET:

2018. május  12. szombat

A MAGYAR VIDÉK NAPJA –  NÉGYESHATÁRMENTI TALÁLKOZÓ

Helyszín: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Aranyosapáti (Aranyossziget)

A Magyar Világtalálkozó első rendezvényét, a Magyar Vidék Napját a Felső-Tisza Völgye vidékfejlesztési térség fogadja. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Panoráma Világklub térségi társklubjai, valamint az Aranyosapáti Polgárőr Egyesület és a Böszörményi László Alapítvány  az alábbi program megvalósításában működik együtt: „Ne engedd a templomot és az iskolát” gondolattal a falvak helyzetéről és jövőjéről rendeznek nemzetközi konferenciát. A kiállítások és bemutatók központjában Kárpát-medence különböző tájegységeinek hímzései és a térség minősített értékei lesznek.

Az elmúlt évek elismertjei közreműködésével nyílt pályázat alapján adományozza a Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjegyet. A nemzetegyesítő esemény „Tisza-völgye nótatalálkozóval” zárul. Az előzetesen vagy a helyszínen jelentkező, egyéni vagy csoportos nótaénekeseket Demeter Tibor zenekara kíséri. A programot „Gyöngy a sárban” filmvetítés és hozzá kapcsolódó kerekasztal beszélgetés, polgárőrök ünnepélyes eskütétele, ifjúsági vetélkedő, valamint bor és pálinkamustra egészíti ki. Az esemény védnöke: Seszták Oszkár, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

Házigazda: Nick Ferenc, a Kultúra Lovagrendje alapítója

A részvétel ingyenes!


2018. május 13. vasárnap

ERDÉLY NAPJA 
Helyszín: Budapest  – Székelyország Tündérkertje Látványpark és a  Bujdosó Székely Étterem

„Üzenet Erdélybe!” címmel műsoros rendezvény 14.00 órától este 10.00 óráig.

Köszöntők, üdvözletek: Gajda Péter Kispest polgármestere;  Dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke;  Bacsó András, a Látványpark tulajdonosa; Gaál István főszervező, a Panoráma Világklub csángó társklubjainak alapítója.

Közreműködnek: a Joó Talkshow

A zenés beszélgetőműsor vendégei: Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Zalatnay Sarolta, Szabó Magdi; a  Kispesti Vass Lajos Általános Iskola diákjai, a  Koppány Vezér Barantások, Ambrus József költő,  Kovács Krisztina énekes-gitáros,  Publik Antal előadóművész, Vincze B. András gitáros-énekes.

Kiállítások, bemutatók, játékok. Műsorvezetők:  Nagyváradi – Kis Anna és Joó Géza (talksow).

Belépőjegy: 2500  Ft-os áron vásárolható, amely ebédjegyet és  egy  kisüveg Pannónia kincse ásványvizet  is tartalmaz.


2018. május  14. hétfő

A MAGYAR IRODALOM ÉS NYELV NAPJA

Helyszín: Budapest, OKISZ-székház,1146 Budapest, Thököly u. 60.16.00 órától.

Köszöntőt mond: Wening Esthyprobo Fatandari – Indonézia nagykövetasszonya; Dr. Bába Szilvia Phd.:

 • Ilyen a világ  – az ausztráliai Csapó Endre munkássága és új könyvének bemutatása
 • Kardos Béla előadása az ausztráliai magyar irodalomról, médiáról;
 • B. Szabó Péter  író, költő, alapító: a Svájci Magyar Irodalmi Kör (SMIKK) tevékenységének bemutatása;
 • Kasza Marton Lajos költő, a Kanadai Magyar Írószövetség elnöke: magyar irodalmi élet Kanadában;
 • Kovács katáng Ferenc norvégiai magyar író, költő, műfordító  a skandináviai magyar irodalomról szól;
 • Dr. Balázs Ildikó irodalomtörténész: Wass Albert világügyelő szellemisége címmel tart előadást;
 • Gyimóthy Gábor svájci magyar költő, író, műfordító: Beszéljünk magyarul – nyelvünk használata itthon és külföldön;
 • Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke: „Irodalmárok nemzeti találkozója” és a „Wass Albert Olvasótábor” a vidékfejlesztés és a nemzetegyesítés szolgálatban. Irodalmi zenés műsorral közreműködnek: Tarics Péter felvidéki előadóművész, Kovács Krisztina énekes-gitáros (Székelyudvarhely); Vincze B. András gitáros-énekes (Kalotaszeg).

A rendezvényen sor kerül a Wass Albert Örökség Díj átadásra is dr. Balázs Ildikó és Vincze B. András részére.


2018. május 15. kedd

A KITÜNTETETTEK NAPJA – DÍSZÜNNEPSÉG  HAZÁDNAK RENDÜLETLENÜL – A VIII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓ DÍSZÜNNEPSÉGE

Helyszín: Budapest, Stefánia Palota, Színházterem – 18.00 óra

Kitüntetések átadása kulturális gálaműsor keretében. A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti elismerést azok kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek, hozzájárulnak a magyarság szellemi örökségének megmaradásához és az országok közötti civil kapcsolatok elmélyítéséhez.

A közéleti elismerést veheti át: Prof. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke;

A közéleti-művészeti elismerést vehetik át: Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész és a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház.

A Világ Magyarságáért művészeti elismerést vehetik át: Nógrádi Tóth István, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett művésze, magyar nóta- és népdalénekes; Fodor-Lengyel Zoltán Spanyolországban élő magyar származású Goya-díjas festőművész; Dévai Nagy Kamilla Liszt-díjas, Érdemes Művész és a Palóc Néptáncegyüttes.

Az Összefogás a Magyarságért Díjat azoknak adományozzuk, akik a Panoráma Világklub jelmondata, a „határtalan összefogás értékeinkért” szellemiségét képviselve a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek: Bozsik Tamás, ausztráliai magyar közéleti vezető, a Queenslandi Világklub elnöke; László Gábor, a felvidéki Nagymad polgármestere, a Csallóközi Világklub elnöke; Czuh János, a Panoráma Világklub és a Magyar Világtalálkozó sajtófőnöke.

A Tiszteletbeli Magyar címet azok a külföldi állampolgárságú személyek kapják, akik Magyarország és a magyarság javára végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik, megköszönve nekik  az országok közötti civil kapcsolatok elmélyítését.  Az idén Hamad Bourahma, Kuvait magyarországi nagykövete és Abdelkader Dehendi, Algéria magyarországi nagykövete vehetik át az elismerést.

A kulturális gála keretében fellép Tamás Gábor erdélyi származású svédországi magyar előadóművész, Ras Muhamad indonéziai reggae énekes, a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei, Dévai Nagy Kamilla Liszt-díjas, Érdemes Művész, Nógrádi Tóth István magyar nótaénekes, a Palóc Néptáncegyüttes.

A Nagyváradi-Kis Anna Mária programigazgató rendezésében zajló est műsorvezetője: Joó Géza, a Magyar Világtalálkozó szóvivője és Szalóczy Pál, Kazinczy-díjas előadóművész.


 2018. május 16. szerda

AZ ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉS NAPJA MAGYARSÁGHÍD – NEMZETKÖZI GAZDASÁGI FÓRUM ÉS ÜZLETEMBER TALÁLKOZÓ

Helyszín: Budapest, OKISZ-székház,1146 Budapest, Thököly u. 60. – 16.00 órától

A számos ország üzletemberének részvételével tartandó rendezvény az üzleti, gazdasági kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségét kínálja mindazok számára, akik készek elősegíteni a magyar értékek, termékek, szolgáltatások, találmányok, technológiák és teljesítmények népszerűsítését, térhódítását és üzleti sikerét megvalósítani szerte a nagyvilágban. Ugyanakkor nyitott és segítőkész a külföldi országok termékeinek, szolgáltatásainak, technológiáinak a magyarországi és az európai országokban történő megismertetése, piaci megjelenése, üzleti megvalósítása iránt.


2018.május 17. csütörtök

A  PÁRBESZÉD FÓRUMOK NAPJA – VALLÁSOK PÁRBESZÉDE  

Helyszín:  MEÖT SZÉKHÁZ – 11.00 órától 

Különféle vallások képviselőinek baráti beszélgetése a hitről, a vallások együttéléséről. 11.00 óra MEÖT Székház.

Házigazda: Dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, evangélikus püspök.

XI. TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUM – 15 ÓRÁTÓL – MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

Helyszín: Budapest, Magyar Tudományos Akadémia – Könyvtári Konferenciaterem (V.ker. Arany János u.1. II. em).

Közép-Európa a Monarchia szétesésétől az Európai Unió keleti kibővítéséig és az új kihívásokig- A Magyar Világtalálkozó kiemelt közéleti eseménye – a  Közép-Európai Club Pannonia rendezésében 15.00 órától.

A részvétel ingyenes, de kötelező a bejelentkezés kizárólagosan a KEP-honlapján ITT.


2018. május 18. péntek

A MAGYAR KONYHA VILÁGNAPJA

Helyszín: Tápióbicske, Szent István park (egész napos program)

A VIII. Magyar Világtalálkozó Szervezőbizottságának és együttműködő partnereinek célja: a hagyományos magyar konyha értékeinek megőrzése, terjesztése és továbbfejlesztése a mai kor igényeinek megfelelően, s hogy újra rangot kapjon szerte a nagyvilágban.  Hívjuk és várjuk azok jelentkezését, akik fontosnak érzik ennek a nemes ügynek a szolgálatát, s valamilyen módon – támogatóként, védnökként, közreműködőként stb. – szeretnének hozzájárulni magyar ételeink, italaink népszerűsítéséhez határon innen és túl.
Házigazda:  Vér János, a Tápió-régió térségi Világklub elnöke.

Budapestről külön buszt indítunk!


2018. május 19.  szombat

A SZÉPSÉG NAPJA  – A VIII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓ SZÉPE – a verseny döntője, gálaműsor, fogadás, táncos vacsoraest.

E nemzetközi verseny a szépséggel párosulva a polgári értékrendet helyezi előtérbe. A verseny során két öltözetben kell bemutatkozni a zsűri és a népes publikum előtt: nappali, utcai viselet vagy népviselet; valamint estélyi vagy alkalmi, elegáns öltözet.   A zsűriben az öt kontinens képviselői, a szépség- és divatszakma, a kulturális, a zenei és az üzleti élet reprezentánsai foglalnak helyet.

A VIII. Világtalálkozó Szépe 2018 választás önálló rendezvényként, exkluzív helyszínen, a Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozat kiemelt eseményeként egy nagyszabású gálaműsorral egybekötve kerül megrendezésre, majd vacsorával egybekötött zenés, táncos est zárja a Világtalálkozó Szépe választást a versenyzők részvételével.

Az első három helyezett külföldi, illetve hazai utazásban részesül. A közönség is szavazhat, a legtöbb szavazatot elérő hölgy veheti át a Világszépe Közönségdíját. A versenyzők a virágcsokor mellett kozmetikai ajándékcsomagot és számos különdíjat, meglepetés ajándékot vehetnek át.

A verseny főszervezője az Extra Délinfó Kft. médiacég, versenyigazgatója: Széles Emília.


2018. május 20. pünkösdvasárnap

A NÉPHAGYOMÁNYOK NAPJA – KIRÁNDULÁS NÓGRÁD MEGYÉBE

Díszvendégünk Nógrád megye, ezen a napon a megye három települését keresik fel a Világtalálkozó résztvevői.

 • 9.30. óra: Nagylóc – Rózsa Miklós, háromszoros Oscar-díjas zeneszerző emléktáblájának koszorúzása – Magyar Hollywood Tanács. Baráti találkozó, megalakul a Panoráma Világklub Nagylóci Társklubja.
 • 11.00  óra:  Szécsény – Forgách Kastély – beszélgetés Nógrád megye, Szécsény és térsége  turisztikai értékeiről, városnéző séta. Házigazda: Stayer László, Szécsény város polgármestere.
 • 14.00 órától: Hollókő – részvétel a Pünkösdi Forgatag hagyományőrző műsoron.

Budapestről külön buszt indítunk!


 2018.május  21. (pünkösdhétfő)

AZ EMLÉKMŰÁLLITÁS NAPJA – SZEGED-ÓPUSZTASZER  – A VIII. Magyar Világtalálkozó záró programja

•    10.00. óra: Szeged – Hálaadó Istentisztelet a világ magyarságáért – Honvéd téri református templom;

•    12.00. óra: Szeged. Wass Albert emlékszobor avatás a Nemzeti Emlékkertben – A Csongrád Megyei Világklub és a Szegedi Hagyományőrző Egyesület rendezvénye. Házigazda: Szilágyi Árpád elnök.
•    14.00.  óra: Ópusztaszer, a zarándokhely – az  Erdei Vendégházak megtekintése, bemutatása; látogatás a Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Feszty-körkép megtekintése.


A VIII. Magyar Világtalálkozó egyéb kapcsolódó rendezvényei:
 
–        CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ – MADÉFALVI VILÁGTALÁLKOZÓ 2018. május 18-21.
–        AZ ÖSSZEFOGÁS NAPJA  – 2018. június 1-3. – Felvidék, Búcs, Komárom, Nagymad, Pozsony, Dunaszerdahely.)
–        WASS ALBERT OLVASÓTÁBOR, EMLÉKNAPOK –2018. június 18-23, (Aranyosapáti, Kisvárda, Mátészalka, Vásárosnamény, Debrecen)
–        BALATONGYÖRÖKI ÉLETMÓD TÁBOR –2018. június 25-július 1.
–        WASS ALBERT EMLÉKTÚRA ERDÉLYBEN (buszos kirándulás)– 2018. július 10-14.

További elérhetőségek: www.vilagtalalkozo.hu; www.vilagklub.hu; https://www.facebook.com/vilagtalalkozo/
e-mail: vilagklub@vilagklub.hu