A tisztelet és a fair play nevében zajlott le a 13 ország részvételével rendezett Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntője Kecskeméten. 2016-ban Csehország és Szerbia nyerte meg a kupát! A 10-14 évesek korcsoportjában Csehország állami gondozottjaiból kiállított csapat, a 14-18 évesek között Szerbia nyerte meg az 5. Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupát Kecskeméten.

 

grassroots01

 

Kecskeméten 5. alkalommal került megrendezésre a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntője. A nemzetközi labdarúgó torna a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezése. Célja, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára megnyíljon egy, a jövőbe mutató életútmodell, és a sporton keresztül elérhessék álmaikat.

Eredmények:

A 13 országból érkező gyerekeket 2 csoportra osztották. Az I. csoportban a 10-14 évesek játszottak, a II. csoportban a 14-18 évesek mérhették össze az erejüket az egy héten át tartó mérkőzés- sorozatban.

Az I. csoport eredménye:
1. Csehország
2. Magyarország- Somogyvár
3. Szlovákia
A II. csoport eredménye:
1. Szerbia
2. Románia
3. Magyarország – Dunavecse

A kezdetek
Az alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai – későbbi évek folyamán a nemzetközi – gyermekotthonok számára sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. Kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szervezett és rendezett eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szervezett az alapítvány, mely az évtized végére igazi nagy kontinens labdarúgó tornává nőtte ki magát.

– Nem kis dologba vágtuk annak idején a fejszénket. Az állami gondoskodásban élő gyerekeket és fiatalokat nagyon nehéz motiválni, és a pedagógusok, valamint a nevelőszülők számára nagy kihívást jelent megfelelő életút modell felvázolása is. Ebben tud segíteni ez a labdarúgó torna, amely a sporton keresztül lehetőséget biztosít a fiatalok számára. Fontos a közösséghez való tartozás, a játék és a sikerélmény – mondta Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke.

 

grassroots03

 

„Már öt éve együtt az MLSZ-szel”

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011-ben kapcsolódott be a Grassroots programjával az Európa Kupa szervezésébe. A Grassroots Igazgatóság szociális programja és annak támogatása tette lehetővé, hogy a tornán résztvevő nemzetek száma növekedett az évek során. A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével. A sport a győzelmen túl nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésre.

– Már öt éve valósítjuk meg az Alapítvánnyal közösen az állami gondoskodásban élők labdarúgó programját. A Grassroots filozófiája, „A futball mindenkié”, ennek szellemében zajlik programunk, ahol a résztvevő gyermekek mindegyike átélheti a labdarúgás nyújtotta örömöket. Ki kell emelni, hogy ezen a nemzetközi futballfiesztán résztvevő valamennyi csapat hasonló sorsú, gyermekotthonokban élő fiatalokból áll. Az Európa Kupa nagyon jó lehetőség arra, hogy találkozzanak más országbeli sorstársaikkal, hogy barátságok szövődjenek, hogy világlátásuk táguljon – mondta Petrika Ibolya Grassroots koordinátor, szociális programvezető.

Az egy héten át tartó fociünnepet jövőre is megrendezik, a szervezők tervei szerint új lebonyolítási rendszerben. A kisebb korosztály továbbra is a 20×40-es pályán, ám az idősebbek már 60×40-es pályán mérkőzhetnek meg, valamint az eddigi 5+1-es felálláshoz képest immár 7+1-en lépnek majd a pályára.

Támogatók:
UEFA; MLSZ; Emberi Erőforrások Minisztériuma; NEA; Kecskemét MJV Önkormányzat
Kecskemét Városgazdasági Nonprofit Kft; Digi Sport; Sport Tv; KTv; Echo Tv; MLSZ Tv
Kecskeméti Fürdő; KEOL; HIROS.HU; Kesport.hu; Kecskeméti Online; Bácsvíz; Megasped Kft
STI Group Partner Of The Brands; Kecskeméti Konzerv Kft; Phoenix Mecano; Univer
DunaAszfalt; Termosztat Hőszolgáltató Kft; Danone Magyarország Kft

 

 

Hozzászólások