Vakrandim az élettel (Mein Blind Date mit dem Leben) – Egy közmondás szerint aki gyorsan akar haladni, az egyedül megy, de aki messzire akar jutni, az jó társaságban utazik. Én mindig a hosszú távot szerettem. – részlet a filmből –

Nem csak filmekben, de az életben is találkozhatunk olyan emberekkel, akiknek a kitartása, hite, reménysége, a megváltozott élethelyzethez való hozzáállása megtermi a gyümölcsét, mert eléri azt, amit annyira szeretett volna. Ez még örömtelibb, ha olyan család, barátok, munkatársa veszik körül, akik ebben segítenek.

A Vakrandim az élettel német életrajzi film, 2017. november 9-én jelent meg hazánkban. Főhőse a tinédzser fiú, Saliya is szembesül azzal a ténnyel, hogy az élete más irányba mutat, miután az orvosai közlik vele, hogy hamarosan elveszti a szeme világát. Mindenki figyelmezteti arra, hogy nézzen szembe élete új korlátaival, ám ő szilárdan kitart álma mellett, hogy egy luxushotelben dolgozzon. Anélkül, hogy említést tenne vakságáról, egy ötcsillagos szállodában vállal munkát. Kőkemény elszántsággal és akaraterővel, valamint legjobb barátja, Max támogatásával minden várakozást felülmúlóan teljesít anélkül, hogy színt kellene vallania. Amikor azonban szerelmes lesz Laurába, egy váratlan esemény miatt minden romba dől, és kiderül az eltitkolt vaksága is.

Nagyon szép film, hiszen olyan élethelyzetet dolgoz fel, ami nem mindennapi változásokat hoz egy ember életébe, mégsem megy el olyan irányba, hogy a tragikumot éljük meg, inkább a kitartást és a helytállást. Saliyanak szembesülnie kell azzal is, hogy édesapja nem támogatja, később a családját is elhagyja. Tulajdonképpen az a tettvágy, a végsőkig való kitartás a környezetét is valamilyen szinten megváltoztatja, hiszen barátokra lel, és végül megvalósul az, amit annyira szeretett volna. A filmben nem szerepelnek azok a mélységek, amelyeket meg kellett járnia Saliyanak, hogy végre ne titkolja el vakságát.

Saliya Kahawatte
Saliya Kahawatte (1969. december 6. Freiberg),  német vállalkozó és szerző. “15 éves voltam, amikor diagnosztizálták a retinás elváltozásokat” – mondja. Látása gyorsan romlott, öt százalékra esett. Fogyatékos intézményt ajánlottak neki. De ő többet akart, amit mások a papírra írtak, azt ő megjegyezte a fejében és elvégezte a középiskolát. Évekig elrejtette a fogyatékosságát, de a hazugságnak ki kellett derülnie. Befejezhette a tanulmányait és levizsgázhatott. Édesapja elhagyja a családját, visszatér Srí Lankára, így a családját is támogatja. Hotelban, bárban, éjjel egy pékségben dolgozik. Rák, alkohol és kábítószer függőség, öngyilkossági kísérlet, pszichiátria után eldöntötte, nincs több hazugság. A “My Blind Date with Life” önéletrajzát 2009-ben mutatta be. 2017. január 26-án a német mozikban mutatták be a könyvéből készült filmet, azóta több mint negyven országban vetítették. Hamburgban él és dolgozik.

„Amire szükséged van az álmaid megvalósításához: bátorság, elszántság és képzelet.”

Német nyelvű hangos könyv:

Bővebben itt olvashatunk róla angol nyelven. 

A film főszereplőjét a hazájában közkedvelt Kostja Alexander Ullmann (1984. május 30. Hamburg) alakítja. Édesapja színész és rendező a saját színészügynökségénél Hamburgban. Édesanyja táncosnő, húga pedig a szintén színésznő Shantia Ullmann. Színészi pályafutását nagyon fiatalon kezdte az Ernst Deutsch Theaters színpadán Hamburgban. Ebben a filmben is megszeretjük, olyan hitelesen mutatja be a látás nélküli emberek világát, hogy szinte vele együtt tanuljuk meg, miként lehet például azt tudni, mikor lesz tökéletesen tiszta egy pohár. Lépésről-lépére haladunk vele, és végigizguljuk a filmet, hogy vágyát meg tudja-e valósítani.

Bővebben ITT és ITT és ITT olvashatunk róla.

 

 

A film ITT megtekinthető:

 

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások