Légy alapítója te is az Első Magyar WebSzínháznak! A TRIP Hajó által március 12-én életre hívott Első Magyar Karantén-Színház létrejöttét komoly nemzetközi figyelem övezte. Előadásaikat estéről estére a világ minden tájáról nézők ezrei követik az online térben. 

A virtuális társulat célja, hogy senki se maradjon kultúra nélkül a pandémia idején sem. A társulat tagjai a kezdetektől társadalmi munkában vesznek részt az előadások megvalósításában.

Az Első Magyar Karantén-Színház résztvevői ingyen és bérmentve alkotják különleges produktumaikat.

Egyértelmű, hogy a modell hosszú távon nem fenntartható, ezért támogatói kampányt indítanak. Arra kérik a közönséget, hogy támogassák a kezdeményezést. A kampányt a Tőkeportállal közösen indítják annak érdekében, hogy biztosítsák a hajó és a csapat további működését.

A kortárs művészeti tér igazgatója, Magács László elmondta, az Első Magyar Karantén-Színház néven futó kezdeményezésükhöz minden alkotó szívesen csatlakozott. Nyitottak voltak erre az újfajta alkotási folyamatra, azonban hosszú hónapokon át egyetlen társulati tag sem engedheti meg magának, hogy ingyen dolgozzon. Amit tesznek, az nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, hanem egyfajta misszió is.

Fontos lenne, hogy kifizethessék a művészeket, hiszen többségük a járványhelyzet miatt gyakorlatilag minden bevételi forrásától elesett.

Karantén dráma – Fotó: Kuttner Ádám

A TRIP Hajó egy percig sem állt le a veszélyhelyzet kihirdetésekor. Az online térbe költözve mutatja be új előadásait, amit a világ minden pontján elérnek a nézők – Új-Zélandtól Gyöngyösig – a TRIP Facebook-oldalán. Munkájukra egyfajta misszióként tekintenek. Valódi kultúraközvetítést végeznek azokban az időkben, amikor a művészet sokak számára még inkább gyógyírt jelent.

Magács László kiemelte: egy száznál is több művészből álló virtuális társulat határozza meg a TRIP Hajó jelenét. Az összefogás egyfajta újszerű minőséget teremt.

trip hajo szinhaz

Karantén dráma – Fotó: Kuttner Ádám

Új szövetségek köttettek, és szinte a teljes magyar kulturális szcénából érkeztek szereplők a különféle felhívásokra és előadásokra – a TRIP és a Litera karanténdráma-versenyére, a felolvasószínházi sorozatra.

Ebben különböző társulatokban játszó színművészek vesznek részt.  Jöttek a független alkotókkal készülő folytatásos websorozatra és az angol nyelvű előadásokra, ahol Örkény Istvántól Rejtő Jenőn át Molnár Ferencig számos neves magyar szerző műveit tolmácsolják felolvasószínházi formában.

Mostanra létrejött egy teljesen új repertoár, és a TRIP csapata felismerte a krízis egyik nagy tanulságát. A helyzet normalizálódása után is érdemes folytatniuk az online közvetítések sorát, mert a működésüket övező óriási érdeklődésnek köszönhetően eljuttathatják a kultúrát mindenkihez, határokon innen és túl.

Mostantól ez nem csupán egy lehetőség, hanem kötelesség és szolgálat is számukra.

Karantén dráma – Fotó: Kuttner Ádám

Megtapasztalták, milyen önzetlenül dolgoznak a különböző produkcióikon a művészek, azonban nem élhetnek vissza ezzel a helyzettel, hiszen az ő munkájuk és megélhetésük is veszélybe került.

Ha egyetért azzal, hogy fontos a kulturális értékek megteremtése, és ezek eljuttatása az ország vagy akár a világ bármely pontjára, akkor ezen a linken támogathatja a TRIP további működését és megmaradását. Akár már 5000 forinttal, egy egyszerű PayPalos vagy online bankkártyás adományozással június 22-ig.

trip hajo

Jelenetek egy háztartásból

Első Magyar Karantén-Színház

A 2020 márciusában megalapított Első Magyar Karantén-színházban színészek, zenészek, előadóművészek dolgozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre közösen.

Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak.

A virtuális társulat tagjai Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László.

A fellépő művészek mindannyian ingyen vállalták a fellépéseket, azonban ez a működési modell hosszútávon nem fenntartható. A TRIP Hajót működtető alapítvány a TRIP weboldalán közzétesz egy számlaszámot, ahová szeretettel várják a felajánlásokat.

 

Hasonló cikkeink a közelmúltból:

Tánc Világnapja – Ne maradjunk tánc nélkül most sem!

Indul az első magyar karanténdráma-verseny

 

 

Hozzászólások