Magyarország jelenleg a Visegrádi Csoport elnökségét tölti be, ez inspirálta a SoundWeaving V4 Edition létrejöttét. Szirmay Zsanett textilművész a Visegrádi Csoport országai közti kapcsolatra, a közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációt. Ez a kiállítás a Visegrádi Csoport országait utazótárlatként bejárva, egymás után több helyszínen látogatható.

A bemutatott minták és a zenelejátszó segítségével dallamokká alakuló motívumok a közös értékekből építkező Visegrádi Csoport országai közötti köteléket illusztrálják. A motívumok zenei átírását Vikukel Dániel zenész, zeneszerző fejlesztette a lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűire. A kiállítás-sorozat a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósul meg.

Mi a SoundWeaving V4 Edition? A SoundWeaving V4 Edition minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt. Hívószava: transzformáció. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak. Az alkotási folyamatban a textilművész és a zeneszerző szorosan együttműködik, közös munkájuk lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a cseh, lengyel, szlovák és magyar népi hímzésekből ismert tradicionális keresztszemes minták, és azok hangi leképezése.

A 2017-2018-as magyar V4-elnökség kulturális és tudományos programsorozata: A Visegrádi Együttműködést – annak történelmi előzményeire építve – hozták létre a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva Visegrádon. A négy országból –Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – álló Visegrádi Csoport (V4) megalakulása óta hatékonyan képviseli regionális érdekeinket, 2004 óta az Európai Unióban is. A V4 a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező. Az országok együttműködése kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjük egymás hagyományait, művészetét, épített örökségét, természeti értékeit és kultúráját.

Megnyitó: 2018. május 11. 18.00 órakor
Látogatható: 2018. május 11-21.

Helyszín: Budapest, MÜPA
A Hybridart Management és az Art Moments szervezésében

 

 

Hozzászólások