Akár római császárrá vagy istennővé is válhatunk Pécsett, a Kulturális Örökség Napjain. Antik koncerttel, interaktív installációkkal és rendhagyó vezetett sétákkal várja látogatóit a Cella Septichora Látogatóközpont szeptember 19-20-án, a Kulturális Örökség Napjai című országos rendezvénysorozathoz csatlakozva.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. kétnapos programja időutazásra invitál: lehetőség nyílik felidézni az ókort, az egykori Római Birodalom fennhatósága alatt virágzó Sopianae (Pécs) 1600 éves épületei között. Pécs épített örökségi helyszínei egyszerre közvetítenek építészeti, képzőművészeti, történelmi, vallási és városképi információszövetet, amely történelmi korokon átívelő szellemiséget hordoz. A tudatos és sokoldalú hagyományőrzés, valamint az újdonságok iránti kreatív érzékenység szervesen összefügg, sőt egymást erősíti; ennek jegyében zajlanak a Kulturális Örökség Napjai programjai a pécsi világörökségi helyszíneken.

Szeptember 19-én 19 órától ingyenes antik koncert hallható a Cella Septichora Látogatóközpontban. Öt fiatal zeneszerző, Bajnok Ádám, Gelléri András, Muntag Lőrinc, Szécsi Lőrinc és Szőcs Márton új művei hangoznak el. Az első ízben megszólaló darabokat az antikvitás tematikája köti össze, így adva betekintést az antik kultúra, a kortárs zene és ezek fúziójának világába. A koncert ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, jelentkezés: info@pecsorokseg.hu, +36 72 224 755

Szeptember 20-án a Római Birodalom különböző területeiről ismert híres művészeti alkotások elevenednek meg interaktív installációk formájában. A látogatók hívhatják életre a pompeii falfestmények alakjait, római császárportrék főszereplőivé válhatnak, és még a római istennőket is megtestesíthetik. Különösen ajánlott azoknak a látogatóknak, akik szeretnek fotózni és fotózkodni!

Aki római viseletben érkezik, ingyenesen részt vehet a programon, egyéb esetben az eseményen a helyszínre érvényes jegy megváltásával lehet részt venni.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából rendhagyó idegenvezetések során megtekinthető az Ókeresztény Mauzóleum és a séta során feltárulnak az év közben nem látogatható Apáca utcai római kori emlékek is.

Szeptember 20-án három időpontban indulnak a vezetések. A 11 órai sétára az első 25 regisztrált résztvevőnek ingyenes a program. A délután 13 és 15 órakor induló sétákon a vezetés ingyenes, a részvétel a világörökségi helyszínekre érvényes belépőjegy megváltásához kötött. A részvétel előzetes regisztrációt igényel: info@pecsorokseg.hu

Magazinunk az elmúlt évi Kulturális Örökség Napjai Pécsett rendezvényeiről  ebben a cikkében adott hírt.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

 

Hozzászólások