Az automata öntözőrendszer nem úri passzió. A forró nyarak és az egyre hosszabb aszályos időszakok szükségessé teszik a vízpótlást. Sok kerttulajdonos már tudatosan foglalkozik a problémával. Például számos kertben találkozhatunk nagy űrtartalmú, esővíz gyűjtésére alkalmas tartályokkal. Ezekkel a ballonokkal víztartalékot lehet képezni, használatukkal ideig-óráig mellőzni lehet a vízcsapról történő öntözést. A kézi öntözés azonban nem csak időigényes, hanem sokszor megerőltető munka is. Bárhonnan is nyerünk vizet, a vízzel teli kannák nem könnyűek. Ha pedig slaggal, csapról öntözünk, a vízfogyasztás és ezzel a költségek is ugrásszerűen megnövekednek. A rögzítőtüske szintén fontos kelléke a locsolásnak.

Önműködő öntözés

Automata öntözőrendszer szabályozott keretek között, folyamatos vízellátást biztosít a kert növényzete számára. Kiépítésével nem csak a költségeink csökkennek, hanem a kézi öntözéssel töltött időt is megtakaríthatjuk. A programozásnak köszönhetően személyes jelenlét sem szükséges a locsoláshoz. Emellett az okosmegoldások miatt akár távolról is módosíthatunk a beállításokon.

Vezérlőautomatika, szórófej, szivattyú, csövek és idomok: az automata öntözőrendszer alapvető alkatrészei. Az öntözőrendszer egy komplex szerkezet, amely a különböző részek egységes működésétől lesz produktív és üzembiztos. A rendszer, legyen bár esőztető vagy csepegtető szerkezet, az alapelemeken túl számos kiegészítővel együtt tud igazán hatékonnyá válni.

rogzitotuske

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés elsősorban sövények, konyha- és virágoskertek vízellátásához javasolt. Mezőgazdaságban, gyümölcsösökben is igen elterjedt ez a típusú öntözés. A csepegtető rendszer kis intenzitással juttatja a talajba az öntözővizet, a növények gyökérzetét célzottan locsolja. Víztakarékossági szempontból is igen kedvező megoldás.

A rendszer kiépítéséhez csepegtető csőre, szalagra és úgynevezett csepegtető gombára van szükség. Az alapegységeken túl a rögzítőtüskékre is jelentős feladat hárul. A célzott öntözés ugyanis kivitelezhetetlen, ha a csepegtető csövet nem rögzítjük ezekkel a tartós anyagból készült tüskékkel.

Rögzítőtüske

Akár a víz nyomása, akár más külső tényező miatt a csepegtető csövek rögzítés nélkül könnyen elmozdulhatnak. A fixált csövek pontosan a növény tövéhez, így a gyökérzethez juttatják a vizet. A tüskék alkalmazása egyszerű: kézzel vagy egy gumikalapács segítségével könnyedén a földbe szúrhatók.

Ez a pár forintos kerti kiegészítő nemcsak a csepegtető csövek rögzítésében lehet a segítségünkre. A különféle geotextíliák és agroszövetek rögzítésére is kiváló megoldást kínálnak. Amennyiben a vakond elleni védekezést vakondhálóval oldjuk meg, úgy annak fixálására is nagyszerűen használható a rögzítőtüske. A rögzítőtüskék az AutomataÖntözőrendszer.com webáruház kínálatában műanyag pöcök vagy U alakú acélkivitelben is beszerezhetők.

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások