Közel félszáz érdeklődő jelenlétében május 28-án, csütörtökön délután nyílott meg a török képző- és iparművészet sajátos ágának, az úgynevezett „ebru” technika egyedi alkotásainak kiállítása.

 

ebru1

.

A fővároson kívül elsőként Kecskeméten, a Katona József Múzeum „Cifrapalota” kiállítóhelyének földszintjén nyílott tárlatköszöntő műsorát Szabó Sándor művésztanár hangszeres játéka vezette fel: egy török dalt szólaltatott meg a „töröksíp unokaöccsén”, egy tárogatón. Őt követte a Katona József Gimnázium egyik diákjának, Sáfár Adélnak előadásában a legendás török középkori költő: Yunus Emre egyik verse („Vízemelő, miért jajongsz?…”).

.

ebru 2

 

A házigazdák nevében Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin köszöntötte a vendégeket, a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Kulturális Intézet igazgatója s munkatársai mellett Dr. Szeberényi Gyula Tamást, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármesterét.

 

ebru3

 

Az igazgató-helyettes asszony elmondta: e kiállítás része, indítója egy sorozatnak, amely elsősorban a magyar és a török barátságra, régi és mai kapcsolatokra fókuszál. Hiszen a mostani alkalom után, június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg Nijat Ayvaz, rodostói (Tekirdag) fotóművész kiállítása, valamint ehhez is számos közönségprogram kapcsolódik. A múzeum ez évi új, nagy vállalkozása lesz a helytörténeti szempontból is igen tartalmasnak ígérkező „A beszélő köntös nyomában” című kiállítás- és programkomplexum.

 

ebru4

 

A köszöntő után Yakup Gül intézeti igazgató úr nyitotta meg a kiállítást,  gondolatait Tóth Ágnes kulturális és művészeti koordinátor tolmácsolta érzékletesen. A vendég intézmény nevében ajándékokat is átnyújtott, majd ezt követően Szalai Katalin „katonás” diák, aki szintén Orbán Edit tanárnő irodalmi diákköröseinek egyike, mondta el egyik kedvenc Yunus Emre versét („Legyünk ketten útitársak!…”) . Szabó Sándor végezetül a már legelőször felidézett dallamhoz keresett és talált jókedvű és vidám ritmus kísérőkre a megnyitó lelkes közönségében.
ebru5
A kiállításhoz a KEFAG Juniperus Parkerdészet nyújtott támogatást gyönyörű élő rózsáival, műtárgy-kölcsönzéssel pedig Kovács Attila (Kecskemét); a kivitelezésben a kurátor, dr. Kriston Vízi József segítői voltak: Merinu Daniella, Kiss Zoltán és Hajagos Csaba.

 

ebru6

 

A kiállítás hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között megtekinthető. Kecskemét, Rákóczi út 1. – www.muzeum.kecskemet.hu/cifrpalota
Fotók: Ujvári Sándor (MTI), KKJM Archívum.

 

 

Hozzászólások