A saját házukat építők és a felújítók is egyre gyakrabban keresik a környezettudatos, energiatakarékos megoldásokat. Ez a törekvésük szerencsére nem csak a falak szigetelésére, korszerű nyílászárók beépítésére és napelemek felszerelésére korlátozódik. Ma már egyre elterjedtebb, hogy nem hagyományos melegvíz-tárolóval biztosítják egy ház melegvíz-szükségletét, hanem hőszivattyús rendszerek segítségével. De mit is kell tudni erről a technológiáról, a használati melegvíz hőszivattyúkról?

hasznalati melegviz

A levegő-víz hőszivattyú működési elve

A hőszivattyúk működésének lényege, hogy valamely külső közegből (talaj, talajvíz, levegő) elvonásra kerül annak hőenergiája, amely aztán egy kompresszor segítségével felmelegítve az épület belsejében kerül leadásra. Tehát gyakorlatilag a különböző nyomáson történő halmazállapot-változás közben keletkező hőt használja fel. Hőszivattyú alkalmazásával nem csak az épület fűtése oldható meg a hagyományos fűtés költségeinek töredékéből, de a melegvíz-ellátás biztosítása is.

Használati melegvíz hőszivattyú

A modern használati melegvíz hőszivattyúk is a fenti elv szerint működnek. Tehát az épületben keletkezett hulladékhőt (néha pedig a külső levegő hőjét) használják a víz melegítésére. A helytakarékos, kompakt készülékek felső része tartalmazza magát a hőszivattyút, míg alul a jól szigetelt melegvíz-tároló helyezkedik el.

A nagyobb űrtartalmú álló készülékek a padlóra kerülnek felállításra, míg a kisebbek akár a falra is erősíthetőek. Amennyiben a hőszivattyú az épületben keletkezett hőt hasznosítja, érdemes jól szellőző, fűtetlen helyiségben elhelyezni, elkerülve ezzel az energiapazarlást. Fontos még, hogy a készülék által beszívott levegő mindig tiszta legyen, így megelőzhetőek a gyakori meghibásodások.

A piacon kapható használati melegvíz hőszivattyúk jellemző tárolási térfogata 200 és 300 liter között alakul, de érdemes a nagyobbat vásárolni, hiszen a hagyományos villanybojlereknél valamivel lassabban melegíti fel a vizet. Cserébe viszont az energiaigényük körülbelül 75%-kal alacsonyabb.

Legfőbb előnyök

A használati melegvíz hőszivattyúk legfőbb előnye az energiatakarékosság. De működésük akár teljesen karbonsemlegessé is tehető, amennyiben áramigényük teljesen egészében napelemek segítségével kerül előállításra. A már említett helytakarékos, kompakt kialakítás mellett a minőségi anyagok használatával készült típusokat érdemes keresni.

Amennyiben nem tudja, vagy nem akarja elrejteni a készüléket, fontos lehet annak formatervezett megjelenése és alacsony zajszintje is. Nem elhanyagolható szempont a kezelhetőség sem. De szerencsére ma már LCD-kijelzővel felszerelt modellekkel is lehet találkozni, amely minden fontos információval ellátja használóját, és egyszerű programozhatóságot tesz lehetővé.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM