Magyar Passió – Történelmi filmdrámát vetít az M5 csatorna a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Eperjes Károly első rendezését tűzi műsorára február 25-én 21.00 órakor. 

magyar passio

Magyar Passió

A Magyar Passió című nagyjátékfilm tavaly november 4-én debütált a hazai mozikban. Története az 1950-es években játszódik. Felidézi azt az időszakot, amikor az ÁVH, a kommunista diktatúra erőszakszervezete brutális támadást indított a szerzetesrendek ellen.

A hit próbájáról és az irgalomról szól a Magyar Passió című 2021-es filmdráma, amelynek rendezője és egyben egyik főszereplője Eperjes Károly.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lenyűgöző játékával és korhű cselekményvezetéssel jeleníti meg az 50’-es évek kommunista diktatúráját. Várnai Péter címzetes prépost kiadatlan színdarabja adta a történet alapját, amely a vallásszabadság korlátozását és a korabeli egyházüldözést mutatta be.

Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban ismét felvirágoztassa a ferences rendet. Eleinte még szabadon végezhetik tevékenységüket, de az atyát rövidesen koholt vádak alapján letartóztatják. Kegyetlen kínvallatásokon megy keresztül, de megtörni nem tudják. Sorsa a krisztusi szenvedéstörténettel is rokonítható, ugyanakkor nemcsak az ő kálváriájának lehetünk szemtanúi. A filmben a parasztság, a „kulákok” megpróbáltatásai is megjelennek.

Eperjes Károly korábban elmondta, a Magyar Passió rendezését és Leopold atya szerepét sem magának szánta, de kollégái úgy látták, ez a feladat rá vár. Személyes elkötelezettsége a téma iránt végül felülkerekedett, és egy hiánypótló történelmi drámát forgatott.

A filmet a kommunizmus áldozatainak emléknapján tűzi műsorra a közmédia kulturális csatornája.

Magyar Passió – február 25-én, 21:00-tól az M5 műsorán.

 

Forrás:MTVA

 

Hasonló cikkünk:

Az MTVA köszönti az idén 85 éves Sára Sándort

 

Hozzászólások