2015. január 18-án, vasárnap Budapesten a Coronthia Hotel dísztermében rangos gálaműsorra került sor. A XIX. Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében ekkor adták át a Magyar Kultúra Lovagja díjakat (érem és díszoklevél) és címadományokat.

lovagga_utes_istvan
Lovaggá ütés – Kovács Sándor Pál helyett (betegsége miatt) testvére, Kovács István József vett részt a ceremónián, aki  maga is a Kultúra Lovagja.

Ezúttal Bács-Kiskun megyéből két fő érdemelte ki a hosszú éveken át kifejtett kulturális életminőség fejlesztéséért, önzetlen társadalmi munkájáért a megtisztelő lovagi címet.
•    Lendvainé dr. Erki Mária Lakitelekről
•    Kovács Sándor Pál népművelő és birkózó mesteredző Kecskemétről

kovacs istvan_lendvaine maria

Kovács István József (testvére helyett) és Lendvainé dr. Erki Mária

Ezzel megyénkben a Magyar Kultúra Lovagja cím tulajdonosainak száma 13 főre, Kecskemét városában pedig három főre emelkedett. Mindhárom fő a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének a tagja.

Kovács Sándor Pál rövid életútja:

Kovács Sándor Pál költő a FILA Nemzetközi Csillagrend ezüst fokozatával kitüntetett ,,TOLLFORGATÓ”.  Kovács Sándor Pál 1937-ben született Budapesten. Volt néptanító, könyvtáros, népművelő, kultúrház igazgató, testnevelő tanár és sporttudósító. Gyermekkora óta ír verseket, de a két diploma megszerzése után végül is élethivatása a birkózósport és a vele együtt járó bírói, szakedzői tevékenység lett. A sport szeretete mellett lírikus alkat, versben és prózában egyaránt alkot.

sanyi4

Kovács Sándor Pál a Mesteredzői díszdiplomájával

Sándor egyik alapító tagja a Bács- Kiskun Megyei Költők és Írók baráti Körének. 2007-től egyik kurátora volt a Toll és Ecset Alapítványnak, ettől a tisztségétől betegsége miatt vált meg. Kiváló szervezői tevékenységének köszönhető, hogy még ma is működik alapítványunk. Eddig három könyve látott napvilágot. Számos antológiában és újságban jelentek meg versei, amelyeket többnyire hagyományos, klasszikus formák jellemeznek. Kiváló szervezői tevékenységéért és irodalmi munkásságáért a Toll és Ecset Alapítvány alkotói díjat adományozott számára.

Ezúton gratulálunk a kitüntetettek országos díjához, büszkék vagyunk lovagjainkra.

Kecskemét, 2015. január 19.

Weninger Endréné,
a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumának elnöke

A díjazottak elérhetősége:
•    Kovács Sándor Pál (telefon: 06-20-365 63119
•    Lendvainé dr. Erki Mária (telefon: 06-30-9559 666) Lakitelek, Széchenyi krt. 45.

Hozzászólások