,,A művészet szükségképpen az életet tükrözi, mintegy megtisztítja a lényeget az esetlegességektől, és a végén életszerűbb lesz, mint maga az élet.”                                 Paolo Santarcangeli

 

2
Spitzer Jenő – előadóművész

Mit jelentett számodra a gyermekkor? Ifjúkorod meghatározó pillanatairól, családról, kötődésekről kérdezlek.

Ez egy nehéz kérdés. Szerintem minden életszakaszban mást jelent. Számomra van benne egy biztonságos varázslatosság, amit a felnőtté válás realitása, felismerései, még a csalódások sem tudnak elvenni. Ezért a varázslatos világért pedig a családom mindent megtett. A szüleim mindketten hallássérültek, de ezt az akadályt zokszó nélkül leküzdötték minden egyes nap, hogy nekem és a testvéremnek mindene meglegyen. Nem csak materiálisan.
Legalább ennyit köszönhetek a nagyszüleimnek, akik szintén a szüleim sok értelemben. Nekik hála már 11 hónaposan folyékonyan beszéltem, pár évesen már képes voltam a szüleimnek is segíteni. Lehetett szó egy egyszerű bolti vásárlásról, de akár ügyintézésről is. Ez az önállóság és kommunikációs készség végül hamar azt eredményezte, hogy már 3-4 évesen elkezdtem szavalni, meséket mondani. A részemmé vált, és a mai napig végigkísér.

Eloadas

Milyen végzettséged van, mi a foglalkozásod? Beszélj  nekünk a munkádról is!

Jelenleg még a tanulmányaimat végzem, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának vagyok jogász szakos hallgatója.

Mely művészeti ágak vonzanak? Vers, színház, fotózás, zene?

Leginkább az irodalom, a színház és a zene vonz. Nagy álmom a filmes világba is belecsöppenni. Néhány videoklipben szerepeltem, azóta vonzódom ehhez az ághoz. Emellett a fotózás, a képzőművészet és a tánc csodálója is vagyok, de ezekhez soha nem volt és talán nem is lesz affinitásom.

Kep

Zenéhez, színházhoz fűződő kapcsolatod helyi és országos viszonylatban? Fellépések – turnék – előadások…

Zenekaromat, a hazánkban mondhatni egyedüli indusztriális metál Zone63-t 2011 őszén alapítottam másodmagammal. A célunk az volt, hogy felélesszük itthon is az elektronikus és a metál zene ezen fúzióját. Küzdelmes munka volt és az a mai napig is, de nem gyümölcstelen. Négy fős formációnk számos elismert koncertet adott országszerte, elkészített két videoklipet, egy nagylemezt, idén pedig egy kislemezzel jelentkeztünk. Ehhez egy szöveges videó is készült, valamint áprilisban kezdünk bele egy új videós anyag forgatásába.

Zone2

Egy többrészes filmsorozat is a mi zenei munkánkat használta fel, ami az elismerés egyik legszebb formája. Jelenleg egy színdarabhoz is Zone63 dal íródik. Gitárosként, dalszövegíróként és zeneszerzőként tevékenykedem, felelek az elektronikus zenei betétekért, valamint az első nagylemezünk hangfelvételeit is én készítettem.

Zone1

Színház

Harmadik évadomat töltöm a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulatában. Számos nagyszerű darabban volt lehetőségem szerepelni, mint pl. A rohadt az államgépben valami című dokumentumjáték, Balázs Béla Halálos fiatalság című drámája, vagy Ingmar Bergmantól a Fafestmény. Jelenleg egy Örkény előadás-párosban játszom. Suták közlegény szerepét A borék című vígjátékban, illetve egy Egypercesek „csokorban”.

10010017_10201686180542666_6212036177860674807_o

Eloadas (2)

Állandó játszóhelyünk a Szent-Györgyi Albert Agora, volt már lehetőségünk Deszken és Algyőn is színpadra lépni, illetve Budapesten és Pécsett mérettettük meg magunkat versenyeken.
Van jelenleg egy másik színházi projekt is, ami hatalmas büszkeséggel tölt el. A produkció a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem együttműködéséből létrejövő Reginald Rose mű, a 12 dühös ember.

Tizenket_Duhos_ember

A zömében büntetőbírókból, ügyvédekből, ügyészekből összetevődő alkalmi társulat 9 teltházas előadást mutatott be, ezek közül nyolcat a Kisszínház, egyet pedig a Szegedért Alapítvány Gáláján a Nagyszínházban. A jegyek minden esetben kivétel nélkül órákon belül elfogytak, szinte küzdelem árán. Az előadásnak óriási visszhangja van országszerte is. Ennek eredményeképpen a budapesti Játékszín színpadán is négy teltházas előadás vár ránk. Külön megtisztelő egy színpadon játszani Fekete Gizi Jászai-díjas művésznővel.

Tizenket_duhos_1

Tagja vagy-e valamely művészeti csoportnak?

Színészként a már fent említett Szegedi Egyetemi Színháznak, a Zone63-vel pedig a Zero Platform kortárs művészeti csoportosulásának.

1471866_399067583529612_933766894_n (1)

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? 

A jövőre nézve reménykedem, hogy hasonlóan sok szép és büszkeséggel eltöltő eredményben és élményben lesz részem.
Bennem van az örök, talán gyermeki bizakodás, hogy a művészet valamely ága a hivatásommá is válhat.

Spitzer

 

Sok sikert kívánunk munkájához, köszönjük az interjút a Montázsmagazin, valamint az Olvasók nevében is!

Scheau Brigitta – Szeged

Hozzászólások