Lego 90 – Bár világszerte szinte mindenki ismeri a LEGO építőkockákat, mégsem sokan tudják, honnan is indult ez a játék világhódító útjára. Generációk nőttek fel rajta, és hiába játszanak vele még a mai gyerekek is, biztos, hogy nem sokan ismerik a történetét. Nézzük most meg, kinek is köszönhető, hogy ma is a legkedveltebb játékok egyike a LEGO, mely minden generációt képes lekötni és játékra csábítani.

lego

„Létfontosságú, hogy az ember időnként olyasmivel foglalkozzon, ami nem létfontosságú.” Mérő László

Mint a mesében, úgy kezdődött a Lego karrierje.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy dán asztalosmester, Ole Kirk Christiansen. Sokat dolgozott, szerette és jól művelte a szakmáját. 1932-ben meghalt a felesége, az asztalos vállalkozása is csődbe ment. 4 gyermekkel maradt özvegyen. Hogy vigasztalja őket, készített nekik fából egy játékot. A gyerekeknek nagyon tetszett, ezért kitalálta, hogy akkor játékokat fog készíteni, abból fognak megélni… Mivel asztalos volt, természetesen fából.

Mindenféle, akkor szokásos termékek voltak: autó, kisállat, stb… Az első játék egy kerekeken guruló, húzható kiskacsa volt. A gyártás első felében az apa harmadik fia, Godtfred segített a mesternek. Minőségi faanyagokból, szépen megmunkálva kerültek ki a játékok a kezük alól. A kis cég 2 évig csak fajátékokat gyártott, ennyi idő után vette fel a „Lego” nevet. A leg godt szavakból állították össze a mozaikszót, amelynek jelentése: „játssz jól”.

Ole akkor még nem tudta, hogy a LEGO szó jelentése latinul: „összerakom”… Egy nagykereskedő meglátta a játékot, s hatalmas mennyiséget rendelt belőle. Éjjel-nappal folyt a műhelyben a munka. A nagykereskedő csődbe ment. Így majdnem csődbe rántotta a családot.

Ole házalni kezdett a játékokkal, és sikerrel járt. Nehezen, de mind el tudta adni. A 30-as évek második felében a cég már profitot termelt. Sajnos, a 2. világháború kitörése ismét akadályt gördített a család elé. 1942-ben leégett a gyár. Nagy anyagi erőfeszítésekkel újjá kellett építeni. Visszaküzdötték magukat a játékpiacra. Ole új lehetőségek után kutatva rátalált egy műanyagot préselő gépre. Ez a szerkezet nagyon megtetszett neki, lehetőséget látott benne. Ezzel a présgéppel először műanyag kismacikat gyártottak sorozatban. A következő, egy Ferguson kistraktor már sikertermék lett.

Godtfred jeleskedett az értékesítésben, szót értett a vásárlókkal. 1954-ben egy nagykereskedő javaslatára kidolgozták a játékelemek rendszerét, – lényegében az „archelegót”, az első ilyen család egy városépítő játék volt. A közlekedés szabályait is megtanulhatták a gyerekek. Ekkor már exportálni kezdtek.

Ole, a Lego „ősapja” 66 évesen meghalt, a gyár újra leégett, de Godtfred kilábalt a nehézségekből ismét. 1990-ben már az egyetlen európai cég volt a játékgyártók között, amelyik bekerült a világ 10 legnagyobbja közé.

lego

A legjobb tulajdonsága az elemeknek, hogy strapabíró, tisztítható, s az 50 éves darabok is összeilleszthetőek a mai, friss gyártmányú darabokkal. Godtfred alapította a híres Legolandot is azért, hogy a látogatók megcsodálhassák a különféle elemeket. Évente 600 000 látogatójuk van. Gyáregységük már Csehországban és az USA-ban is megtalálható.

Mottójuk és filozófiájuk: Fedezd fel, tapasztald meg, alkosd meg, a legjobb sem lehet elég jó, mert a gyerekek a legeslegjobbat érdemlik!

A játékok újdonsága abban rejlik, a ma ismert LEGO elemeknél is – az építőkockák tetején bütykök álltak ki, az aljuk pedig lyukas Így egyszerűen és könnyedén össze lehetett pattintani őket, és ezzel még egy pici gyermek is meg tudott birkózni. Az összerakott elemek így nem esnek szét, ellenben, ha akarják, nem nehéz a szétszedésük sem. A másik védjegye a LEGO építőelemeknek az, hogy minden egyes darab, legyen az bármelyik sorozat része, illeszkedni képes egymáshoz.

Így a régebbi és az újabb játékokat is lehet ötvözni, a képzeletet teljesen szabadjára engedve. Az alkatrészeket ugyanis mérettől, színüktől és formájuktól teljesen függetlenül, valamilyen módon biztos, hogy össze lehet építeni. Így minden egyes régi sorozat ugyanúgy kompatibilis a most megjelenő újabb és újabb készletekkel. A játék ennek köszönhetően tehát határtalan, és nincs olyan, hogy megunt LEGO.

Kreativitást, ügyességet és folyamatos képzeletszárnyalást igénylő játék, mely ugyanúgy képes lekötni kicsiket és nagyokat egyaránt.

A LEGO cég a hetvenes évek óta van jelen Magyarországon. A LEGO építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást, számos oktató gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékban nagy lehetőség van. Már a korai ’60-as években is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használtak LEGO kockákat az osztályteremben. Végül 1980-ban a LEGO cég megalapította a LEGO Educational Products Department-et (LEGO Oktatási Termékek), melynek feladata a LEGO játékok oktatási célokra történő felhasználásának elősegítése.

Jelenleg a LEGO „DACTA” néven (az elnevezés a görög διδακτικός (didaktikós) szóból ered, mely körülbelül annyit tesz, hogy „a tanításra való alkalmasság”) hozza forgalomba a kifejezetten iskoláknak, óvodáknak szánt készleteit: ezek segítségével a gyerekek megismerhetik a kerék működését, vagy akár a különböző foglalkozásokat.

A cég emellett más úton is bekapcsolódott az oktatásba. 2015 júniusában 4 millió fontos adománnyal támogatta a Cambridge-i Egyetem projektjét, melynek keretein belül professzúrát hozott létre az egyetem vezetése. A Tanárképzési Karon a Research Centre on Play in Education, Development, and Learning keretében létrejövő projekt céljaként a játék szerepének vizsgálatát tűzték ki az oktatás, a fejlesztésben és a tanulás területein

Ugye kíváncsiak, miért ilyen kompatibilis minden Legodarab minden másikkal?

Az egyik technológiai fogás, ami lehetővé teszi ezt a nagyfokú pontosságot, az a korlátozás, hogy az öntőformáknak kicsi a kapacitása. Más játékgyártók a költségek alacsonyan tartása miatt akár 60 öntvényt is képesek egy időben önteni. A LEGO öntőformák ennél sokkal kisebb darabszámot tesznek lehetővé, és precíziós módon vannak beállítva, ami miatt áruk akár több tízezer dollár is lehet.

A fröccsöntéshez használt formákban beépített érzékelők vannak, amik a nyomás és a hőmérséklet ingadozásait figyelik, mivel a tűrésen túl mindkettő selejtet eredményezhet. Minőségellenőreik a lehető legaprólékosabban ellenőrzik a készterméket, hogy semmilyen jelentős szín- vagy méretbeli eltérés ne fordulhasson elő.

A LEGO cégtől származó információ szerint a fröccsöntési eljárásuk annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 bizonyul selejtnek annak ellenére, hogy nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Ennek az évtizedes tapasztalatokon alapuló igényes gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, ami lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott LEGO kockák minden gond nélkül összekapcsolódjanak.

A LEGO játék mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői LEGO szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül, és több tíz kilogrammot nyom. A mozaikok akár falnyi méretűek lehetnek.

Érdekességek:

• Mivel a LEGO kockák extrém pontossággal készülnek, olyan területeken is használhatók, mint a mesterséges látás kutatása, ahol pontos méreteik miatt nagyon jól használhatóak ilyen rendszerek teszteléséhez.
• A LEGO alkatrészeket ma már képzőművészek is használják műalkotásaik elkészítéséhez.
• A világ több pontján is működik már LEGO vidámpark. Az első, billundi LEGOLAND parkot sorra követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban és a günzburgi Németországban.

Kedvet kaptak egy kis játékhoz? Biztos van valamelyik polc mélyén egy doboz Lego… Keressék meg, mindegy, hogy 40 éves, vagy az unoka hagyta itt a múlt héten. Összeilleszthető. Elmefrissítő. Jó szórakozást!

„Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” George Bernard Shaw

Egy animációs film, a lego krónikája

 

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások