Nyáron az egyik legkellemesebb elfoglaltság egy hangulatos grillezés a családdal, barátokkal. A kertet betöltik a kellemes illatok, és amíg a gyerekek játszanak, a felnőttek hűsítő italok kíséretében beszélgetnek, sütögetnek. Ha még nincsenek grillezésre, kerti sütögetésre alkalmas eszközeitek, esetleg egyik-másik már cserére szorul, akkor itt az ideje beszerezni mindent, amire szükségetek lehet.

Cikkünkben szót ejtünk arról, hogy melyik típusú kerti sütögetőnél mire érdemes figyelni, és azt is eláruljuk, hogy milyen eszközökkel érdemes a kertünket felszerelni ahhoz, hogy a csodás pillanatokat ínycsiklandó ételek tegyék teljessé.

A legegyszerűbb megoldás: elektromos grill!

Nincs felesleges füst, könnyű a tisztítása, egyszerűen, gyorsan használható, és kis helyen elfér. Az elektromos grill akár egy panelház erkélyére is kényelmesen beállítható, habár sokak számára nem adja vissza azt a klasszikus grillezős hangulatot, amit a faszenes grillek nyújtanak.

A klasszikus: a tűz

Az elektromos grillel szemben a nyílt tűzön készült ételek sokak körében nagy népszerűségnek örvendenek. A hagyományos bográcsos ételek ma már nem feltétlenül jelentik, hogy 4-5 órán keresztül kell a tűz mellett állnunk, bár annak is van hangulata. Kifejezetten közkedveltek azok az ételek, amelyek akár egy-két óra alatt elkészülnek bográcsban. A halak kedvelőinek érdemes kipróbálni például a bajai halászlevet vagy a bográcsos babgulyást.

Tárcsás grill az omlós húsokért

A boronatárcsa növekvő népszerűségéhez sokat hozzáad, hogy a tisztítása sokkal könnyebb, mint egy hagyományos rácsos grillezőnek. Mindezek mellett azonban nem csak a tisztán tarthatósága miatt annyira közkedvelt, hanem azért is, mert sokkal omlósabb, puhább húsokat lehet vele készíteni. Az inasabb, lassabban puhuló húsokat is bátran feltehetjük a tárcsára anélkül, hogy órákat kellene várni az elkészülésükre, ugyanis a teljes tárcsarész átforrósodik, ami alakjának köszönhetően sokkal több hőt tud leadni és tárolni.

Tábortűz, már csak a hangulatért is!

Ha vendégeinket hagyományosabb tábortűz-hangulattal szeretnénk megörvendeztetni, akkor érdemes beszereznünk néhány szalonna- és hússütő eszközt.

Mindenekelőtt néhány biztonsági tanács: a tűzrakó helyet mindig ellenőrizzük, mielőtt begyújtjuk, győződjünk meg arról, hogy a szél nem tudja olyan irányba fújni a lángokat, ami tüzet okozhatna. A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, az eloltás után is legalább 1 órán keresztül felügyeljük!

A nyeles grill kiegészítő már küllemére hozza a hagyományos tábortűz hangulatot, használata során pedig szalonnát, húsokat, sőt akár lepényféléket is készíthetünk. A füstös ízekhez kiválóan passzolnak a könnyű vörösborok, a fűszerezéssel viszont vigyázzunk, mivel sok ember gyomra már a füstös ízre is érzékeny, ezért érdemes egy kicsit visszafogottabban nyúlni a fűszerekhez. Sok esetben csupán egy kis só és bors is elegendő lehet.

Hasonlóan hangulatos, ha nyárson készült ételekkel várjuk vendégeinket. A nyársakra készíthetünk saslikot: nagyobb darabokra szeljünk fel hagymát, padlizsánt, cukkinit, répát, paprikát, kockázzunk fel némi csirkemellet, fűszerezzük, majd húzzuk nyársra az alapanyagokat. Ízlés szerint süssük át. A vendégeink akár kombinálhatják is maguknak a különböző alapanyagokat, így nem kell attól tartanunk, hogy valakinek valamelyik hozzávaló nem ízlik. Ez nagy élmény még a gyerekeknek is, hiszen így mindenki saját maga készítheti el a vacsoráját.

Ha nincs tábortűz, legyen faszén!

Számos kert nem alkalmas arra, hogy tűzrakó helyet építsünk ki rajta. Ha túl kicsik a telkek, akár a szomszédot is zavarhatja, hogy nagy füsttel járó tevékenységet végzünk. Ha nem szeretnénk nyílt lánggal sütögetni, érdemes elgondolkodnunk egy faszenes grillezőn. A kerekek segítségével könnyedén mozgatható kerti sütővel nem csak grillezni tudunk, tökéletesen alkalmas húsok és halak füstölésére is. Grillrács segítségével a beletett ételeket kényelmesen meg tudjuk forgatni, nem kell egyesével bajlódnunk velük.

A fantasztikus grill ételek elkészítése közben azonban néhány kellemetlenséggel is szembetalálhatjuk magunkat, ha nem vagyunk megfelelően elővigyázatosak, amelyek bizony beárnyékolhatják a felhőtlen sütögetést, szórakozást. Legyünk óvatosak, hiszen a tűz még egy kerti grillező esetén sem játék!

 

 

Hozzászólások