Kecskemét-Aomori Baráti Kör megkülönböztetett tisztelettel hív és vár minden érdeklődőt  2018. március 8-án 16.00 órára a Katona József Megyei Könyvtárban (Kecskemét, Piaristák tere 8.) sorra kerülő, az Egyesület életében első kiadvány, a “Shingo, a szellemi hídépítő” című kötet ünnepélyes bemutatójára.

„A rendezvény fényét növeli, hogy a találkozón személyesen jelen lesz az ünnepelt, atyai barátunk, a magyar és közép-európai társadalom-kultúra értő japán munkása és iskolateremtő: Dr. Minamizuka Shingo professzor! Kérjük, fogadja el meghívásunkat, osztozzon velünk a közös örömben.

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható (2.000 ft/db), az előjegyzők és rendelők szintén ekkor vehetik át, s dedikáltathatják példányukat!

Legyen és tartson velünk a Magyar – Japán Baráti Társaság vidéki tagozataként 25 évvel ezelőtt megalakult egyesületünk ez évi első, nyilvános rendezvényén! A részvétel ingyenes, tolmácsolásra nem lesz szükség, mivel Shingo szenszei továbbra is kiválóan ért és beszél magyarul.”

dr. Kriston-Vízi József elnök
vezetőségi társai: Kerényi József és dr. Kovács Katalin

Mint emlékezetes, Shingo szenszei legutóbb 2016 nyarán vezetett népes japán kulturális delegációt Kecskemétre és Szegedre, múlt évben töltötte be 75. életévét. Felterjesztésünkre mostani látogatásának napján veszi át a Bács-Kiskun megye Tudományos Életének Fejlesztéséért elnevezésű kitüntetést Rideg László megyei elnök úrtól, kora délután pedig előadást tart a pályáját meghatározó, és a magyarság felé fordító 1956-os forradalommal kapcsolatos élményeiről a Katona József Gimnáziumban.

Március 12-én lesz 25 éve annak, hogy a Magyar-Japán Baráti  Társaság Kecskeméti Tagozataként, Csákváry János elnök vezetésével megalakult mostani Egyesületünk jogelődje,- jó erre is emlékezni, emlékeztetni!

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében március 26-án, hétfőn este 19.00-tól a Kodály Intézetben ad koncertet  prof. Akamatsu Rintaro zongoraművész, aki maga is több szálon kötődik Kecskeméthez. Jegyek online is rendelhetők a hirosagora.hu weblapon keresztül vagy személyesen a Hírös Agóra központjában (Kecskemét, Deák F. tér 1.). Kecskeméti szabadidős programját 27-én délelőtt Placz József és Nagy L. Éva szervezik.

A haladó japán nyelvtanfolyam Tanaka szenszei visszatérését követően április elején ismét folytatódik, addig a hallgatók lelkes önképzéssel és Kerényi József szenszeitől kapott feladatokkal csiszolódnak. – Miként azt korábban jeleztük, nemes támogatónk, Kovács Ferenc Antal ügyvezető igazgató úr japán nyelvű gyermekkönyveket ajándékozott egyesületünknek, amelyet többen már igénybe is vettek kölcsönzés útján.

Április 7-én, szombaton tervezzük megnyitni a Cifrapalota két emeleti helyiségében kedves barátunk, Yoshizawa Yoshitaka művészeti menedzser révén ide kerülő kakejikuk (kézzel festett fali képek) és néhány ritka, becses 20. század eleji kimonókból álló kiállítási anyagot, amelyhez tagtársunk, Sirbu Aida ad kölcsön és állíthatunk ki gazdag kimonó-gyűjteményéből.

Legfrissebb híreink szerint április 13. lesz az a nap, amikor a széchenyivárosi Arany János Iskolában megnyithatjuk az Aomori városból nemrég hozzánk érkezett újabb diák művészeti anyagok kiállítását. Reméljük, ez évben is Japán Budapestre akkreditált nagykövete, ez évtől nagykövet asszonya (!) nyitja meg a kiállítást s tesz majd látogatást városunkban több helyen.

Az előzetes tervek szerint április 13-14-én Japán Hétvégét szervezünk (sport, környezetvédelem, tea ceremónia, kimonó- és kakejiku tervezés, gasztronómia, filozófia). Mindehhez szintén előre is kérjük tagtársaink és barátaink segítségét, vállalásait.
Továbbá:
megkezdtük a XV. Csiperó Fesztiválra Aomoriból érkező diákcsoport fogadásának előkészületeit, melyhez Gyimesi András barátunk vezetésével több kecskeméti család csatlakozott.

A hírek szerint ez évben is számíthatunk Kecskemét MJ Város támogatására a nemzetközi keret terhére, amelynek  elnyerésére még az év elején költségtervet nyújtottunk be Polgármester Asszonyhoz (az előző évivel időben és pontosan elszámoltunk).
Tagtársunk, Podmaniczki Kinga tovább és sok élmény, siker közepette folytatja egyetemi tanulmányait Japánban, az Oita University hallgatójaként; előreláthatólag a nyár végén érkezik haza.

Március 11-én, vasárnap kerül sor a III. Gyulai Japán Napok rendezvényre, amelyre Fodor György elnök úrtól (MAPON) meghívást kaptunk. Részletek ITT. Akinek kedve és ideje engedi, javasoljuk, vegyen részt az eseményen  (közvetlen autóbusz járat is van a két város között!).

Éves beszámoló Közgyűlésünket a május 14-i hétre tervezzük.

Kecskemét, 2018. március 1.
dr. Kriston-Vízi József elnök
vezetőségi társai: Kerényi József és dr. Kovács Katalin

 

 

Hozzászólások