Kass János – Varázs lakott a kezeiben

Meghívó

a Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációiból készült szabadtéri kiállítás megnyitójára

Helyszín: Kecskemét, a Kálvin tér múzeum előtti szakasza

A kiállítást megnyitja: Dunszt István grafikusművész – ny. református tanár
A kiállítást köszönti: dr. Kriston Vízi József kultúraközvetítő – az EJE társelnöke
Közreműködik: Sevecsek Béla hangszerkészítő zenész

Új kiállításunkkal emlékezünk a 2010-ben elhunyt, Kossuth-díjas művész születésének kilencvenedik évfordulójára.  A „Varázs lakott kezeiben” című kiállítás, melyet a szegedi Kass János Baráti Kör és Mozaik Kiadó hívott életre, lehetőséget nyújt, hogy az alkotó emlékét méltóképpen megünnepeljük, életben tartsuk művészetét, megismertessük szellemiségét az utcán sétáló felnőttekkel, gyerekekkel, nagymamákkal, unokákkal. Az ismert és kevéssé ismert mesék illusztrációi betekintést nyújtanak a művész gyermekeknek szánt világába, az állatok, növények, emberek szépséges ábrázolása a mesék világába röpteti a szemlélődőt.

Szeged, Kass János a Kass Galériában.
Fotó: Miskolczi Róbert

 
Kass  János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést. Műveit számtalan hazai és külföldi kiállításon ismerhette meg a közönség. Alkotásai jelenleg megtekinthetők az általa alapított Kass Galériában, a szegedi Vár utcában. Írásaiban gyakran kifejtette véleményét a könyvillusztrációról, amelynek szerette hangsúlyozni a fontosságát:

„A gyermek első könyve, amit a kezébe vesz, illusztrálva van, és a Biblia is, amivel temetni mennek”.

Már elmúlt hetven éves, amikor következett az „utolsó nagy kaland”; kisiskolások számára készült olvasókönyvek illusztrálását vállalta. Az elkészült könyvek nagy sikert arattak. A legrangosabb méltatásuk: „Ha valamivel, hát ezzel a két könyvvel meg lehet tanítani a gyerekeket a művészet szeretetére, anélkül, hogy tisztában volnának vele, hogy a könyvvel együtt az emberséget, a mosolygós derűt és a természetszeretetet tanulták meg egyszuszra.”

Az olvasókönyvek illusztrációiba nyújt bepillantást a most nyíló kiállítás, mellyel a Ráday Múzeum és az Európa Jövője Egyesület az új tanévet köszönti, és a kisdiákoknak tartalmas szórakozást kínál a tanév első heteiben. A kiállításhoz kapcsolódó játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokra várja nyitvatartási időben a Ráday Múzeum az óvodásokat és kisiskolásokat.

 

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 3-tól október 8-ig.

 

 

Hozzászólások