Július folyamán 19. alkalommal került megrendezésre Tiszalökön a Nemzetközi Csontváry Alkotótábor. A tábor szervezői idén is kitettek magukért. Nagy szeretettel láttak bennünket vendégül. 10 napon keresztül nem volt semmi más dolgunk, mint legnagyobb szerelmünkkel, a festéssel foglalkozni. Gyönyörű folyónk, a Tisza és a környező települések számtalan festeni való témát rejtegettek. Nekünk csak az volt a dolgunk, hogy nyitott szemmel járjunk, és az élményeinket a vásznainkon adjuk vissza.

Csontváry Kosztka Tivadar szobra Tiszalökön

Természetesen ebben az évben is megkoszorúztuk a tábor névadójának, Csontváry Kosztka Tivadarnak a főtéren található szobrát. Órákig mesélhetnénk az elmúlt napok történéseiről, de most először megkérem a tábor művészeti vezetőjét, Gebora Istvánt, mondjon néhány gondolatot a táborban történtekről.

Gebora István művészeti vezető:

Az idei alkotótábor szervezése is már jócskán a tavalyi évben indult. Gyarapodtunk új alkotókkal itthonról és a határon túlról is. Ugyanakkor a régi arcokkal is találkoztunk. Tiszalököt és persze a Tisza mesés tájait nem lehet megunni, de ugyanakkor készülnek más jellegű alkotások, csendéletek, absztrakciók, intuitív alkotások. A tábor tíz napja lehetőséget ad a kísérletezésre
és az egymástól való tanulásra is.

Idén a tanulás új szakkal bővült, a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néhány tanulója Jeneiné Gaál Mária vezetésével négy napon át vendégként vett rész a tábor munkájában, ahol egy-egy művész mellett, annak technikáját tanulva és oktató, irányító munkáját megfogadva készítették az alkotásaikat. Öröm volt tapasztalni azt a lendületet és szorgalmat, amivel az alkotásba és a tanulásba vetették magukat. Bizony a negyedik nap végére többen kiforrott alkotásokkal nyugtázták e rövid kurzust.

Gebora István, a tábor művészeti vezetője mentorál

A jövőben, a mentor programot délelőttre tenném, hogy a tábori életbe és az alkotás folyamatába is jobban illeszkedjen. A tábor szervezői felé megfogalmazandó kérésem, hogy legyen lehetőség zárt műtermi alkotásra, pl. a város valamely közösségi terében, mert az időjárás sokszor megzavart a munkánkban idén is. Valamint legyen lehetőség arra, hogy az utolsó napon a táborzárás ünnepélyes keretek között a könyvtár galériájában nyíló kiállítással mutassa be az aktuális év termését.

A következő kérésemet ugyanezzel a témával az alkotók felé címzem, a képeiket kiállításra kész állapotban adják át a szervezőknek. Vegyük le vállukról ezt a gondot, hiszen minden művész a saját alkotásainak megfelelő adjusztálást tud adni, míg a szervezőknek ez komoly, néha hosszasan elhúzódó feladat lehet. Az idei verőcei kiállításon 49 alkotás lesz látható. Ezeket a képeket már a táborzárás utáni napon elhoztam Verőcére, ahol B. Tóth Éva megkezdte a képek keretezésével, a vászonképek kiékelésével, a katalogizálással a kiállítás előkészítését. Jövőre a XX. Csontváry Alkotótábor kerül megrendezésre, nem bakizhatunk, mindennek időben és térben pontosan kell működni. Ez a feladatunk mind a szervezőknek, mind az alkotóknak és a kettős, néha hármas feladatkörű művészeti vezetőnek.

B. Tóth Éva alkotás közben

Ahogyan Gebora István említette, az idei tábor meglepetése a mentorprogram volt. Ez a fantasztikus ötlet a tábor szervezőinek fejében született meg. Varga Katalin és Zrinszki István voltak az ötlet kitervelői. Gondoltátok volna, hogy ilyen népszerű lesz a gyerekek körében a mentorprogram?

Tölgyesi Attiláné Varga Katalin, a könyvtár vezetője:

Újdonság volt a tábor életében a mentorprogram, melynek során régi vágyunk találkozott Jeneiné Gaál Mária tanárnő és a művészeti vezető gondolataival. A program keretében a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül néhány festészetet kedvelő diák a művészvendégeink szakmai irányítása mellett belekóstolhatott a tábor és a művészélet rejtelmeibe. Csodálatos eredményeket produkáltak ezek az aranyos, ügyes gyerekek. Munkáikból ősszel Mesterek és tanítványok címmel kiállítást tervezünk a Galériában.

Bíró Ernő magyaráz, tanít

A művészeti iskola tanárát, Jeneiné Gaál Máriát arról kérdezem, hogy milyen gondolatok fogalmazódtak meg benne akkor, amikor a szervezők megkeresték azzal, hogy szeretnék, ha az iskola tehetséges tanulói bekapcsolódnának a tábor életébe.

Jeneiné Gaál Mária:

A művészeti iskola tanulói nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hogy a művészekkel találkozzanak és ismerkedjenek, hiszen hallomásból mindenki tudta, hogy sok éve van ilyen tábor a városukban. A cél, ami azonnal megfogalmazódott bennem, az a közös alkotás élményének megteremtése volt. A fő hangsúly az új technikák elsajátítása, az alkotófolyamatban való részvétel a művészek irányításával a műalkotások teljes elkészültéig.

Példaértékű volt a fogadtatás és segítőkészség. A hét minden napján éreztük az odafigyelést, a szeretetet. A tanulók munkáinak dicsérete és tehetségük elismerése sok gyerekben az önbizalom növekedését eredményezte. A családias légkör hozzásegített mindenkit a személyes kapcsolatok elmélyítésében. Idén első alkalommal vettünk részt a tábor munkájában, amit jövőre szeretnénk megismételni. Nem titkolt célunk a hagyományteremtés.

Mentorok és diákok

A következő alkalommal terveink szerint a tanulók önállóan fognak alkotni, és csak véleményt kérnek a felnőttektől. Új, felső tagozatos gyerekek is bekapcsolódhatnak majd a folyamatba. Az utánpótlás nevelését nagyon fontosnak tartjuk. A Városi Könyvtár és Művelődési házzal közösen készülünk az őszi tárlatra, ahol a mesterek és a tanítványok képei kerülnek egymás mellé. Köszönünk minden segítséget a városnak, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatónőjének, Zrinszki István főszervezőnek és a művészeknek.

A mesterek és a tanítványok is nagyon élvezték az együtt alkotás minden percét. A tanítványok így összegezték élményeiket:

Mindannyian nagy örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy a művészekkel együtt alkothatunk. Családias légkörben dolgozhattunk. Napról napra egyre bátrabbakká, magabiztosabbakká váltunk. A létrehozott műalkotással pedig örömmel dicsekedtünk el szüleinknek és iskolatársainknak. Nagyon várjuk már az őszi kiállítást és a következő évi alkotótábort.

Tiszalöki táj

Következzenek a mesterek gondolatai!

Dr. Bíró Ernő:

Megtisztelő volt számomra, hogy mentorként közreműködhettem a tehetséggondozó programban. Öröm volt látni a gyerekek csillogó szemében az érdeklődést, ahogyan tapasztalati úton felfedezték a vizes papír és a vízfestékben rejlő lehetőségeket, és szebbnél szebb akvarellképeket készítettek az új tapasztalatok birtokában. A tizenkét éves Máté Viki és Perjési Nándi társaságában kedves hangulatú délutánokon ismerkedtünk az akvarellfestészet rejtelmeivel, és együtt örülhettünk az elkészült alkotásoknak.

B. Tóth Éva:

Tehetséggondozás, mentorálás, belső művészeti értékek felfedezése – A Csontváry Alkotótábor különleges fénypontja volt, mikor a helyi általános iskola tanulói – rajztanárnőjük kíséretében – megjelentek a táborban. Első gondolatunk az volt, hogy csak érdeklődő tapasztalatszerzés a cél, de hamar rájöttünk,hogy a tanulók szívesen és örömmel vesznek részt a munkánkban.

Én a 14 éves Bianka szimpátiáját vívtam ki. Kipróbáltunk egy-két technikát, majd elmondta, hogy mit szeretne megvalósítani. A pasztellt választotta. Bár a fő technikám nem a pasztell, de készségesen a segítségére voltam. Óriási odaadással és figyelemmel dolgozott. Szinte elvarázsolta az alkotás öröme. A végeredmény egy csodás tájkép lett, melyről nyugodtan elmondhatjuk, hogy művészeti értéke van. Öröm a szemnek, öröm az alkotónak, és öröm volt nekem is .

A tábor résztvevői a város vezetőivel és a szervezőkkel

Varga Anikó:

Különböző korú tanulók érkeztek hozzánk, ebből adódóan rajztudásuk is eltérő volt. Először is fel kellett térképeznünk, hogy ki milyen szintű tudással rendelkezik, mire támaszkodhatunk a mentorálás során. A cél az volt, hogy megismerkedjenek a festőművészek alkotói munkafolyamataival, és persze ellessenek pár szakmai fogást. Az idő rövidsége miatt csak néhány alaptechnikát tudtunk megmutatni, de ennek ellenére nagyon szép munkákat készítettek ezek a tehetséges fiatalok.

Varga Katalin:

Dr. Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke, településünk polgármestere, Gömze Sándor és Fedor László alpolgármester is többször meglátogatta a tábor lakóit, és figyelemmel kísérték a művészi tevékenységüket.

Megkoszorúztuk Csontváry szobrát

A tábor zárásakor nagyon nagy szeretettel és köszönettel szóltak az elköszönő vendégek az eltelt 10 napról. A távolság nem számít, jönnek legközelebb is, mert a Tisza és környéke, meg az itt élő emberek nagy hatással voltak rájuk. Köszönték a nagyszerű ellátást, a figyelmességet, amivel körülvettük őket. Ezt a színvonalat csak a támogatók segítségével érhettük el. Nagy köszönet jár azoknak a vállalkozásoknak és magánembereknek, akik önzetlenül adtak támogatást a sikeres rendezéshez.

Nagy tervünk, hogy a XX. alkotótáborba, amelyet a jövő nyárra tervezünk, meghívjuk egy napra mindazokat a művészeket, akik eddig az alkotóközösségünk tagjai voltak. Az elmúlt 10 napra büszkeséggel gondolunk, mert Tiszalök kulturális vagyona és hírneve tovább gyarapodott. Tudja meg ország-világ, hogy jövőre már a XX. Csontváry Nemzetközi Alkotótábort szervezzük!

Szalmatetős ház Tiszadobon

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

 

 

Hozzászólások