Április 21-én, szombaton sokan jöttek el meghallgatni a Montázs est vendégeit: Ittzés Tamást, a sokoldalú zenészt és kedves feleségét, Mudrák Mariann énekművészt. Mindketten először a gyermekkorukról meséltek és a családi háttérről. Fotókkal színesítették a beszélgetést, így többet megtudhattunk róluk. Az Ittzés famíliát, mely többgenerációs zenészcsalád, sokan ismerik Kecskeméten.

Mudrák Mariann, dr. Ittzés Tamás, Weninger Endréné

Ittzés Tamás dr. hegedűtanár, hegedűművész, kiváló zongorista, egyetemi docens, sokoldalú zenész, zeneszerző, fesztiváligazgató. Neve nem csak Kecskeméten cseng ismerősen, hiszen zenészként országos, sőt külföldi hírnévre is szert tett a jazz népszerűsítése kapcsán. A Bohém Ragtime Jazz Band alapítója és vezetője zenésztársaival együtt sok országban fellépett már.

A Bohém-klubok, az évenként (idén 27. alkalommal) megrendezett sikeres Bohém Fesztiválok, valamint legújabb kezdeményezésük, a Jazzfőváros Kecskemét sok témát szolgáltatott a beszélgetéshez.

Örömmel ismerkedtünk meg Tamás feleségével, Mudrák Mariann énekművésszel, akit már a kecskemétiek is láthattak a Lutherek című ragtime opera egyik főszerepében. Az opera keletkezéséről nemcsak meséltek, de elő is adták Mariann egyik dalát, az Altatót. Tamás ragtime darabokat is zongorázott, és megcsillantotta hegedűművészi tehetségét is. Ennek a közönséggel együtt a hegedűje is örült, mert már régen látták egymást. 

Hallottunk még két további közös produkciót. Az egyik dalt Tamás írta a feleségének karácsonyi ajándékként, a végén pedig egy Gershwin dallam csendült fel zongorán és Mariann ének-tolmácsolásában.

Az Ittzés család legifjabb sarja, a hároméves Marci is jelen volt, sőt be is mutatta a dobos tudományát. Van kitől ellesnie a családban a zene szeretetét, és ilyen légkörben ő is ismerkedik már otthon a különböző hangszerekkel. De hamarosan nem ő lesz a legfiatalabb Ittzés, mert kistestvére születik kora ősszel. Ezt nagy örömmel a szülők jelentették be, amikor jövőbeli terveikről, tennivalóikról meséltek.

 

Az összegyűlt közönség nevében is köszönjük Tamásnak és Mariannak a jó hangulatú, zenés Montázs estet!

 

Weninger Erzsébet

 

 

Hozzászólások