Kun Ágnes Anna egy csodálatosan szép hölgy, akit a szépségén túl elbűvölő hanggal is megáldott az ég. Megkértem barátomat, Lovag Bornemisza Attila költőt, hogy legyen segítségemre az interjú elkészítésénél, hiszen ők jobban ismerik egymást. Az ismeretség által talán jobban megnyílik a művésznő.

Ágikám, mutatkozz be, kérlek, tiéd a szó!

Kun Ágnes Anna operaénekes és református lelkész vagyok.

Hol születtél? Iskoláidat hol végezted?

Karcagon születtem, mert Édesapám akkor ott dolgozott a kórházban, de 2 éves koromban Dunavarsányba költöztünk, és én nagyon varsányinak érzem magam. Oda jártam általános iskolába, ott voltam közel 20 évig cserkész. Középiskolám a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma volt, majd 2003-ban a Teológián végeztem, mint református lelkész. Ezután következett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, közismertebb nevén a Zeneakadémia. Ott 2008-ban diplomáztam, és közben abszolváltam a segédlelkészi éveket, illetve a PhD képzést a Teológián.

Kik és mikor fedezték fel, hogy aranyhúrok vannak a torkodban?

Édesapám ragaszkodott hozzá, hogy még érettségi előtt végezzem el a kántorképzőt. Egyik évben Karasszon Dezső bevezette a kötelező hangképzést a kántoroknak, s ott mondták, hogy érdemes lenne a hangommal foglalkozni. Mivel színész vagy lelkész szerettem volna lenni, gondoltam egyiknek sem árt, ha jól tud énekelni, ezért boldogan képeztem a hangom.

Van olyan énektanárod, akire ma is szívesen emlékszel vissza?

Minden tanárom fontos volt, hiszen az adott időszakban az ő tanításuk segített továbblépni. Hivatalosan Schultz Katalin, Pászthy Júlia, Sherman Lowe voltak a tanáraim, de rengeteget adtak a fejlődésemhez más művészek, tanárok is egy-egy kurzuson, illetve korrepetítorok és karmesterek, akikkel együtt dolgozhattam az elmúlt években. Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Komlósi Ildikó segítségére számíthatok. Elképesztő energiákkal és féltő szeretettel terelgeti a hangomat.

Tanulmányaid befejezése után hol helyezkedtél el? Kérlek, mesélj első munkahelyedről!

Énekesként mi szabadúszók vagyunk, így nem kötődünk egy állandó társulathoz. Az első teljes előadásos szerepem még akadémistaként Katisha volt Sullivan Mikádójában. Balázs Zoli rendezte. Számos fesztivált és versenyt nyertünk vele. Kb. 40 előadást ért meg. Az első kőszínházi premierem pedig Debrecenben volt, ahol a nagy színházi mágus, Silviu Purcarete rendezett a Tüzes angyalban. Ő is egy versenyen figyelt fel rám. Debrecenben aztán még olyan szerepek jöttek, mint például Örzse a Háryból Vidnyánszky Attila csodaszép rendezésében, Haja Zsolt partnereként.
Lelkészként a Maglódi Református Egyházközség bekebelezett lelkésze vagyok, már 8-9 éve. Tanárként pedig 2009 óta tanítok az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

Milyen szerepek várnak rád mostanában?

Pécsett májusban leszek Hamupipőke, ami az egész jövő évadban is megy. Az Operával júniusban mutatjuk be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Salome-t, melyben az apród szerepét énekelem. A következő évad Operaházi szerepeit még most tárgyaljuk.

Milyen szerepeket játszottál eddig? Melyik szerep az, amit nagyon szeretnél eljátszani?

Hála Istennek sok szép szerepet játszottam már eddig is. Rosinat, Örzsét, Carment, Cherubinot különösen is szerettem. Most nagyon örülök a Hamupipőkének. Szeretnék még Carment sokat énekelni, jó lenne Charlotte-ot a Wertherből, Octaviant a Rózsalovagból… Nem szeretek összességében szerepálmokban gondolkodni. Mindig igyekszem az adott szerepemből a legtöbbet kihozni, amit tudok. És még mindig él bennem egy olyan naiv kislány, akinek maga a produkció a legfontosabb. Hálás vagyok, mikor olyan kollégákkal kerülök össze, akik ugyanígy vélekednek. Akkor megszülethet valami csodálatos az együttes energiákból…

Ki a példaképed, kedvenc énekesed?

Nem igazán van példaképem. Fellengzősnek tűnhet, de pont az ellenkezőjeként értem, hogy mindannyian ugyanolyan megváltásra szoruló emberek vagyunk. Ha már valakit példaképnek választunk, akkor az olyan legyen, aki a lelki üdvünket segíti, hiszen hosszú távon az a legfontosabb… Persze vannak technikásabb, vannak kvázi művészibb énekesek. Azt szeretem legjobban, amikor egy énekes nem csupán énekel, de a színpadon a szerepébe bele is bújik, és elhiszem neki, hogy ő ott akkor éppen a csalódott Fülöp király például.

Láttam egy képen, hogy Dragony Tímea zongoraművésszel, zeneszerzővel közösen léptetek fel. Mióta ismered Tímeát? Több közös fellépésetek is volt?

Timivel még a Zeneakadémián ismerkedtünk meg. Valahogy úgy adódott a pályámon, hogy rengeteg kortárs művet mutattam be. Timi az elsők között volt, akinek énekeltem a dalait. Nagyon érzékeny, finom lelkű művész, akivel szeretek együtt dolgozni, számtalan koncert van már mögöttünk, s tervezzük a jövőbeli előadásokat is.

A pályád során voltak olyan művészek, akikkel örömmel léptél fel, és ma is szívesen emlékszel vissza arra a szerepedre?

Az énekesek, zenészek világa nagyon érzékeny világ, így nem emelnék ki senkit külön, de természetesen vannak olyanok, akikkel könnyebb együtt játszani, mert félszavakból értjük egymást, egy pillantásból tudjuk, hogy mire számítsunk a másiktól.

Magánemberként mivel töltöd a legszívesebben a szabadidődet? Mi a hobbid?

Van két kiskutyám, Milli és Donpi, akik bármikor elcsavarják a fejemet. Nagyon szeretek velük lenni. Már csak nézni őket, az felér egy relaxációval. Egyszer így fogalmaztam meg magamnak:

„Boldog életet szeretnél? Szeress és élj a jelenben. A szeretet az elvárásoktól mentes elfogadás. Amikor úgy szereted a másikat, ahogy van. Amikor nem akarod megváltoztatni olyanra, amilyet majd szeretni tudsz, hanem elfogadod olyannak, amilyen. A jelenben élés pedig mentes a múlton való rágódástól, mentes a jövőtől való aggódástól, ellenben hálás a jelen pillanat minden csodájáért. Na ez az, amit a kutyáktól meg lehet tanulni…, s utána boldog leszel.”

A kutyákon túl nagyon szeretek hímezni, kézimunkázni, olvasni. Szeretek új dolgokat tanulni.

Kérlek, mondj néhány szót a családodról is!

A Párom is operaénekes, Kovács István. Sajnos közös gyermekünk nincs, de neki van két gyönyörű felnőtt gyermeke. Édesapám orvos, Anyukám egy Művelődési Házat igazgat, az Öcsém pedig egyetemre jár, de mellette képviselő Dunavarsányban, és egy tánciskolát vezet.

Nagyon szépen köszönöm az interjút, kívánok jó egészséget, boldogságot, számtalan jobbnál jobb szerepet!

Lovag Bornemisza Attila elnök, főszerkesztő

 

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások